Bijgewerkt: 24 januari 2021

Europese week van de lokale democratie ook in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
05-10-2016

Van 10 tot 16 oktober 2016 is de Europese week van de lokale democratie. De gemeente Amstelveen geeft daar met verschillende activiteiten invulling aan: een avond voor nieuwe inwoners, een debatwedstrijd tussen raadsleden en VWO-leerlingen en Democracity, begin november gevolgd door het jongerencafé CHILL Politics.

Respect, dialoog en interactie. Tijdens de Europese week van de lokale democratie, die jaarlijks door het Congres van Lokale en Regionale Overheden van de Raad van Europa wordt georganiseerd, staan drie waarden centraal: wederzijds respect, dialoog en interactie. “In deze week van de lokale democratie staan ontmoeting en gesprek over lokale democratie centraal”, zegt burgemeester Mirjam van ’t Veld.

Avond voor nieuwe inwoners. Dialoog en interactie kunnen pas ontstaan als je elkaar kent. De gemeente organiseert op maandag 10 oktober 2016 een avond voor nieuwe inwoners. Op die avond maken de inwoners kennis met de gemeente en instellingen uit de stad. Ook de gemeenteraad is op die avond vertegenwoordigd. Inwoners kunnen er horen hoe besluiten in Amstelveen worden genomen en hoe zij onderwerpen onder de aandacht van de raad kunnen brengen.Democracity

Dinsdag 11 oktober staat in het teken van Democracity. Dit is een interactief spel voor leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool, waarbij zij samen een stad bouwen in de raadzaal. Zij richten politieke partijen op, bedenken wat zij belangrijk vinden in de stad en welke gebouwen daarbij passen. Vervolgens gaan de partijen met elkaar in gesprek en leren zij op democratische wijze besluiten te nemen over hoe de stad er uit komt te zien. Voor Democracity gaat de gemeente Amstelveen een samenwerking aan met Pro Demos, het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’. Amstelveen wil jaarlijks 20 groepen leerlingen het spel laten spelen.

Debatwedstrijd raadsleden tegen VWO-leerlingen Woensdag 12 oktober is de jaarlijkse debatwedstrijd tussen raadsleden en leerlingen van de VWO-scholen. Het is alweer de vijfde editie en de stand is nu 2 – 2. Spannend dus wie dit jaar de wisselbeker mee naar huis neemt! De debatwedstrijd wordt georganiseerd samen met de Rotaryclub Amstelveen Amstel.

CHILL Politics. Op dinsdag 8 november 2016 organiseert de gemeente het jongerencafé CHILL Politics. Tijdens deze avond kunnen jongeren tot een jaar of 21 op een leuke manier kennis maken met politiek. Ingrediënten van de avond zijn onder meer een Amstelveenquizzz, ‘Over de streep’ en een mini collegetour met burgemeester Mirjam van ’t Veld. CHILL Politics vindt plaats in P60.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.