Bijgewerkt: 26 februari 2020

Fietsersbond boos over bezuinigingen fietsbeleid Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Weekblad
14-10-2009

De Fietsersbond is boos op Burgemeester en Wethouders van Amstelveen, omdat die drastisch willen bezuinigen op het fietsbeleid. B en W willen het jaarlijks beschikbare budget vanaf 2010 verlagen van 500 duizend naar 100 duizend euro.

Fietsen Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Fietsenstalling in Amstelveen


Volgens de Fietsersbond ging het in Amstelveen juist de goede kant op met het fietsbeleid. Jarenlang schreef de gemeente ambitieuze nota's zonder geld uit te trekken om de inhoud van die nota's waar te maken. Maar in 2005 stelde de toenmalige wethouder Paul Regouin in, dat er jaarlijks een half miljoen euro beschikbaar kwam voor betere fietspaden en andere maatregelen ten gunste van de fiets.

Tot de belangrijkste uitgevoerde vernieuwingen behoort volgens de bond de voorrangswijziging op kruisingen van het fietspad langs de museumtramlijn. Fietsers hebben nu voorrang op het autoverkeer. Een andere maatregel is het plaatsen van extra fietsenrekken bij haltes van het openbaar vervoer. Volgens de bond wordt dankzij deze ingrepen de fiets meer gebruikt. „Zonder apart budget was dat nooit gelukt," aldus de bond.

De aangekondigde verlaging van het budget met 80 procent ervaart de Fietsersbond, als een doodsteek voor het fietsbeleid: „Voor het overblijvende budget kan niet veel meer worden gedaan het bijplaatsen van enkele verkeersborden of fietsenrek en een streep verf op de weg."

In de plannen voor de komende jaren zijn zaken opgenomen die de Fietsersbond graag ziet uitgevoerd, zoals verbetering van het fietspad langs de Bovenkerkerweg, veiliger fietsroutes voor de schoolgaande jeugd en overdekte fietsenstallingen bij tramhaltes. „Dat zijn veranderingen, die niet alleen uit onderhouds, -of wijkbudgetten gefinancierd kunnen worden," aldus de bond. „Het serieus stimuleren van het fietsgebruik vraagt om een serieus budget."Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.