Bijgewerkt: 29 mei 2020

Film 'Boeren, Burgers, Buitenlui' bij NCRV

Nieuws -> Natuur

Bron: Kees van Tilburg
25-02-2012

Op maandag 5 maart 2012 om 22.55 uur zendt de NCRV op Nederland 2 de documentaire 'Boeren, Burgers, Buitenlui' uit. Deze documentaire is een bewerking van de film ‘Op de bres voor Amstelland’, die op initiatief van Beschermers Amstelland door Musch & Tinbergen werd geproduceerd en in juni 2011 in de Schouwburg van Amstelveen in première ging.

Uit de aankondiging van de NCRV:

“Wie in Amsterdam op de Dam staat is omringd met geschiedenis. Het verleden, bron van verhalen die vertellen wie we zijn, het is te lezen in iedere steen. Als we de rivier de Amstel, waaraan de stad zijn naam en faam te danken heeft, vanuit het centrum volgen, komen we in een cultuurlandschap, dat niet minder oud is.

Als je onder de ringweg doorvaart, zie je het groen van bomen, historische buitenplaatsen en weiden met koeien. De stad ligt opeens op afstand, de lobben van Buitenveldert en Amsterdam Zuidoost lijken een andere wereld, we zijn in het boerenland. Een landschap, dat wordt bedreigd door stadse bestemmingsplannen en ‘structuurvisies’.

De documentairefilm Boeren Burgers Buitenlui van Gouden Kalf winnaars Jan Musch en Tijs Tinbergen (Rotvos, 2009) neemt de kijker mee op een unieke tocht door dit prachtige land.

amstel Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Amstelland, met de rivier Amstel ter hoogte van Amstelveen


We bewandelen weggetjes die Rembrandt graag bewandelde en belanden voorbij het pittoreske Ouderkerk aan de Amstel in de grootste ononderbroken groene ruimte van de Randstad: duizenden hectaren oer-Hollands polderland, die doen ervaren, dat Amsterdam onderdeel is van Holland.

Een land, waarin de natuur een onverwachte rijkdom heeft, met wolken grutto’s boven de weiden en roepende steenuilen in een boomgaard. We maken kennis met de dynastie van Schaik, een boerenfamilie die al eeuwen lang het Amstelland vorm geeft: een wereld van weiden, sloten en koeien. We zien hun strijd om die natuur te behouden.

We maken ook kennis met de rafelranden tussen stad en wei, de paden, wegen, rivieren en moerassen waar de stadjers komen fietsen, wandelen, roeien, skeeleren, vissen en weer even het gevoel krijgen, dat ze onderdeel van de eeuwige natuur zijn. We zijn getuige van het verstrijken van seizoenen, van angstaanjagende onweersbuien, loeiende herfstwinden en ontwrichtende sneeuwstormen.

Een land, waarin de mens rust en ruimte vindt. Maar ook een land, dat bedreigd wordt door dezelfde mens, die vanuit de oprukkende wereldstad met bijna een miljoen inwoners en vanuit randgemeentes steeds meer behoefte heeft aan wandelparkjes, golfbanen en parkeerplaatsen. “De uitzending wordt herhaald op Nederland 2 op 20 maart om 13.20 uur.

Stichting Beschermers Amstelland heeft als doel het behoud van Amstelland als een open en toegankelijk, vitaal agrarisch natuurgebied, waarin met respect voor landschap, natuur en cultuur kan worden geboerd en gerecreëerd. Voor meer informatie zie www.beschermersamstelland.nl

Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.