Bijgewerkt: 28 januari 2021

Gedenkdag Allerzielen 2018 op begraafplaats Zorgvlied

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
29-10-2018

Op zondag 4 november 2018 om 15.00 uur is de traditionele Allerzielen gedenkdag in de aula van begraafplaats Zorgvlied. Voorganger Joris-Bosco Beijk leidt de oecumenische bijeenkomst. De overleden dierbaren van de aanwezigen herdenken we tijdens deze bijeenkomst met lichtsymboliek. Hierbij leest de voorganger de namen van overledenen voor tijdens het neerzetten van een kaarsje. De bijeenkomst is voor iedereen toegankelijk en inlopen kan vanaf 14.30 uur.

De bijeenkomst wordt ondersteund door het vocaal Ensemble Casuquo die het requiem van Mozart ten gehore brengt. Na afloop is men in de gelegenheid om graven te bezoeken en wordt een kopje koffie of thee aangeboden in ’t Paviljoen. De bijeenkomst is gratis en aanmelden voor deze bijeenkomst kan via: zorgvlied@amstelveen.nl.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De ingang van begraafplaats Zorgvlied met de zogenoemde kantoorvilla in juli 2017. De begraafplaats dankt zijn naam aan de villa uit 1896 op het terrein. Het ontwerp van architect Jan David Zocher is in de Engelse tuinstijl uitgevoerd. Zorgvlied werd in 1892 uitgebreid door Zocher's zoon, tuinarchitect Louis Paul Zocher en in 1900, 1919 en 1926, toen het weer een begraafplaats werd voor de hogere klassen die eerder in Driehuis in de gemeente Velsen, op de Westerveld begraafplaats begraven werden


Kaars opsteken voor een dierbare. Vanaf vrijdag 26 oktober zijn de herdenkingsweken op Zorgvlied van start gegaan. In de periode rond Allerzielen (donderdag 2 november) kunnen belangstellenden op een speciale plek vlakbij de ingang en naast de Villa van Zorgvlied een kaarsje branden en een kaartje met een herinnering of groet schrijven voor hun overleden dierbare(n). Dit kan tot maandag 12 november 2018. Zorgvlied ligt aan de Amsteldijk 273 te Amsterdam en is onderdeel van de gemeente Amstelveen.

Allerzielen? In het christendom Allerzielen is een gedenkdag en worden alle overledenen herdacht, dus alle zielen die zijn gestorven, dat wil zeggen de zielen van christenen. De overtuigingen en gebruiken die verbonden zijn aan Allerzielendag lopen sterk uiteen tussen christelijke kerken en kerkgenootschappen.

In de katholieke kerk verwijst 'de gelovigen' specifiek naar gedoopte katholieken; 'alle zielen' herdenken de kerkelijke boete van de zielen in het vagevuur, terwijl 'alle heiligen' de kerkelijke triomf van de heiligen in de hemel herdenken. In de liturgische boeken van de westerse katholieke kerk (de Latijnse kerk) wordt het de Herdenking van alle gelovigen die zijn verdreven (Latijn: Commemoratio omnium fidelium defunctorum) genoemd en wordt het jaarlijks op 2 november gevierd.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.