Bijgewerkt: 28 januari 2021

Geen gratis parkeren meer op laadplekken van elektrische auto's

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
04-12-2019

Parkeren op laadplekken voor elektrische auto's in gebieden, waar betaald parkeren geldt, wordt vanaf 1 januari 2020 niet meer gratis in Amstelveen. Automobilisten van elektrische auto’s gaan op deze laadplekken hetzelfde parkeertarief betalen als andere automobilisten. 'We doen dit omdat het eerlijker is, om misbruik van het gratis parkeren te voorkomen en beter gebruik van de laadpalen mogelijk te maken', stelt Floor Gordon (D66) wethouder Parkeren.

Sinds de eerste laadpalen in Amstelveen verschenen was parkeren op die plekken gratis. 'Dat was vooral om elektrisch rijden te stimuleren. Gelukkig komen er steeds meer elektrische auto’s. Daarmee groeit ook de vraag naar laadplekken, een vraag waar we als gemeente graag aan tegemoet komen vanwege duurzaamheid en schone mobiliteit. 'We hebben inmiddels meer dan 200 openbare laadplekken in Amstelveen en hebben dus te maken met een nieuwe situatie. We vinden het onwenselijk dat we een tweedeling krijgen in Amstelveen, waar e-rijders gratis kunnen blijven parkeren op laadplekken en rijders van een benzine- of dieselauto moeten betalen.' -zegt Gordon.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Oplaadpaal voor elektrisch aangedreven auto's in Amstelveen


Bovendien is gebleken dat elektrische auto’s langer op laadplekken geparkeerd staan dan nodig is voor het opladen. Het instellen van een parkeertarief op laadplekken maakt het gebruik van openbare laadpalen efficiënter. De aanpassing gaat ook gelden voor laadplekken in blauwe zones. E-rijders parkeren daar vanaf 1 januari 2020 volgens de geldende parkeerduur. E-rijders worden geïnformeerd door stickers op de laadpalen. Zoals iedere wijziging in het parkeerbeleid hanteert de gemeente een wenperiode van twee weken. Overtreders krijgen tot half januari eerst een waarschuwing. De eerste laadpaal in Amstelveen werd in 2011 geplaatst. Ongeveer 30 laadplekken staan in gebieden, waar nu betaald parkeren geldt. 'We voeren op steeds meer plekken betaald parkeren in voor de leefbaarheid, veiligheid en bereikbaarheid van onze wijken. De nieuwe realiteit vraagt om een aanpassing van het verouderde beleid' -aldus wethouder Gordon.


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.