Bijgewerkt: 26 januari 2021

Geldwisseltruc

Nieuws -> Politie

Bron: Amstelveens Nieuwsblad
14-02-2008

Een inwoner, wiens naam en adres bij de redactie bekend is waarschuwt voor een “geldwisseltruc op straat."

In Amstelveen Waardhuizen is een vingervlugge oplichter actief. De man, vermoedelijk van Oost-Europese afkomst, weet met een geraffineerde wisseltruc nietsvermoedende voorbijgangers geld afhandig te maken. Dit gaat als volgt in zijn werk:

Hij loopt met een munt van twee euro in zijn hand op iemand af en maakt contact. Omdat hij vermoedelijk de Nederlandse taal niet spreekt, gebaart hij dat hij geld wil wisselen. Wat de samenstelling van het gewisselde geld moet zijn, wordt niet direct duidelijk.

Als zijn toekomstig slachtoffer op het verzoek ingaat en zijn portemonnee opent, neemt hij het initiatief en laat zijn munt in het geldvak vallen. Tegelijkertijd neemt hij zelf het wisselgeld uit geldvak, of tracht hij het geld eruit te nemen. Hij weet, tijdens deze actie, vingervlug in het andere geldvak te komen en papiergeld uit de portemonnee weg te goochelen.

Het slachtoffer, dat op dat moment alleen maar oog heeft voor het vakje met kleingeld, komt er pas later achter dat er bankbiljetten zijn gestolen. De vogel is dan al lang gevlogen.

Eind vorig jaar is een bewoner van Waardhuizen van een aanzienlijk geldbedrag beroofd en heeft hiervan aangifte gedaan. Of er nog meer benadeelden zijn, is de schrijver van deze brief niet bekend. Donderdag 7 februari 2008 was de man opnieuw actief rond winkelcentrum Parlevinker in Amstelveen Waardhuizen.

Blijf alert en ga de confrontatie niet aan!Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.