Bijgewerkt: 9 mei 2024

Gemeente Amstelveen verrijkt kunstcollectie met schenkingen van drie kunstenaars

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
31-01-2024

De gemeente Amstelveen verrijkt haar kunstcollectie met schenkingen van drie kunstenaars. Het gaat om drie kunstwerken van Tomas Hillebrand, één van Erwin Verheijen en een studiemodel van het kunstwerk Uitgevouwen Kubus van André Volten. De werken hebben een sterke relatie met Amstelveen en vormen een waardevolle aanvulling voor de collectie.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

André Volten: Uitgevouwen Kubus in de middenberm van de Keizer Karelweg ter hoogte van huisnummer 428

De gemeente accepteert deze schenkingen met een positieve beoordeling van de Adviescommissie Beeldende Kunst (ABK).  In het Collectieplan Amstelveen, dat vorig jaar zomer is vastgesteld, is opgenomen dat het ABK hierover adviseert.

“De ABK toetst op basis van selectiecriteria of het werk past binnen onze kunstcollectie”, zegt wethouder Herbert Raat Kunst en Cultuur). “Met de kunstcollectie willen wij werken bewaren en tonen die aan de historie en ontwikkeling van Amstelveen verbonden zijn. Dit geeft een mooi beeld van het Amstelveense kunstklimaat door de jaren heen. Ook dient de collectie om het kunstklimaat te verrijken en jonge, talentvolle kunstenaars een podium te bieden. We willen met de collectie niet alleen terugkijken, maar ook een blik op de toekomst geven. We zijn ontzettend blij dat we onze collectie mogen verrijken met deze werken.”

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2024)

Wethouder Herbert Raat en Tomas Hillebrand in Museum JAN met de geblazen verzilverd glas, de schenking

Tomas Hillebrand. Tomas Hillebrand heeft de gemeente drie glazen sculpturen geschonken. Tomas Hillebrand is nog niet vertegenwoordigd in de gemeentelijke kunstcollectie, terwijl hij al ruim 20 jaar verbonden is aan Museum JAN. Eerst als rechterhand van kunstenaar Jan Verschoor, nu als curator en projectleider tentoonstellingen. In die hoedanigheid is hij belangrijk voor het culturele klimaat in Amstelveen. Zijn eigen werk sluit naadloos aan bij de focus van het museum op glas. In zijn werk speelt het materiaal en licht een belangrijke rol.

Erwin Verheijen. Erwin Verheijen was een fotograaf en beeldend kunstenaar die in de jaren 70, 80 en 90 erg actief was in de gemeente Amstelveen en al die jaren heeft gewerkt vanuit Amstelveen. Het werk dat geschonken is aan de gemeente gaat specifiek over Amstelveen en past goed binnen de deelcollectie Topografische Atlas. Hierin is ook werk van hedendaags kunstenaar Mitchell Thar opgenomen die hiervoor gebruik maakte van het werk van Erwin Verheijen.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2024)

Erwin Verheijen: Amstelveen een groene stad?

André Volten. Het kunstwerk Uitgevouwen Kubus van wijlen beeldhouwer André Volten is reeds in het bezit van de gemeente en staat in de middenberm van de Keizer Karelweg. Het studiemodel van het kunstwerk wordt nu geschonken aan de gemeente. Het werk van ongeveer 25 cm² vormt een waardevolle toevoeging voor de collectie. 

Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.