Bijgewerkt: 25 januari 2021

Gestolen mobiele telefoon wordt straks geblokkeerd

Nieuws -> Overheid

Bron: Rijksoverheid
12-10-2012

Dieven die denken met het stelen van een mobiele telefoon gratis te kunnen bellen en sms’en komen vanaf 2013 bedrogen uit. De ministeries van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) en Veiligheid en Justitie (V&J) zijn met de telecomproviders KPN, Vodafone en T-Mobile in gesprek om in 2013 gestolen mobiele telefoons op afstand onklaar te maken.

Het onklaar maken van de mobiele telefoon op afstand kan door het IMEI-nummer te blokkeren. Het IMEI-nummer is het serienummer en is voor elke mobiele telefoon uniek. Een telefoon waarvan het IMEI-nummer is geblokkeerd wordt onbruikbaar, ook als er een nieuwe SIM-kaart wordt geplaatst. Door *#06# in te toetsen op de telefoon, of tablet met 3G-verbinding kan eenvoudig het IMEI-nummer worden achterhaald.

mobiel Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Elke mobiel telefoon heeft een IMEI-nummer. Bel *# 06# en het nummer verschijnt op het scherm


Criminelen zien een mobiele telefoon als eenvoudig te stelen en snel verhandelbaar. Dit blijkt onder meer uit het aantal straatroven, waarbij de crimineel het heeft gemunt op mobiele telefoons. Overvallen en ramkraken op telecomwinkels en transporteurs van telecomapparatuur bevestigen dit beeld. Door een gestolen mobiele telefoon op afstand blokkeren te maken worden dergelijke diefstallen onrendabel.

De maatschappelijke impact van deze vormen van criminaliteit is groot; voor zowel burgers die slachtoffer worden van straatroven en het daarmee gepaard gaande geweld, als voor het bedrijfsleven. Burgers, transporteurs, verzekeringsmaatschappijen winkels en in toenemende mate ook telecomproviders zelf zien zich geconfronteerd met een aanzienlijke schadepost.

In meerdere landen, waaronder België en het Verenigd Koninkrijk, is het nu al mogelijk om het IMEI-nummer te blokkeren. Dit heeft in die landen geleid tot een aanzienlijke daling van het aantal slachtoffers van deze vorm van criminaliteit.

IMEI-nummer?

De International Mobile Equipment Identity, of het 15 cijferige IMEI-nummer (uit te spreken als aimi )  is een getal, meestal unieke, om GSM, UMTS en LTE en iDEN mobiele telefoons, evenals enkele satelliettelefoons te identificeren. De 16-cijferige combinatie van IMEI plus SVN wordt International Mobile station Equipment Identity and Software Version Number (IMEISV) genoemd.

Het is meestal vindbaar in het batterijvak van de telefoon op een stickertje. Het kan ook worden weergegeven op het scherm van de telefoon door het invoeren van *# 06# in het toetsenbord op de meeste telefoons.

Het IMEI nummer wordt door een GSM-netwerk geïdentificeerd als een geldig apparaat en kan daarom ook worden gebruikt om de toegang van een gestolen telefoon op dat netwerk te blokkeren. Bijvoorbeeld, als een mobiele telefoon wordt gestolen, kan de eigenaar zijn of haar netwerk provider bellen en vragen hen om de telefoon op de 'zwarte lijst' plaatsen. Dit maakt de telefoon nutteloos op dat netwerk en andere netwerken en soms wordt ook de telefoon SIM gewijzigd.

SIM?

Een Subscriber Identity Module (SIM) is een smartcard, waarop de gegevens staan van een aansluiting van een GSM- of UMTS-mobiele telefoon. Bij een abonnement is dit gekoppeld aan de gegevens van het abonnement, inclusief de identiteit van de abonnementhouder.

Bij prepaid is dit gekoppeld aan de gegevens van de prepaid aansluiting en alleen bij registratie aan de identiteit van de houder. In sommige landen, waaronder Spanje, is registratie verplicht. In Nederland is dat ook voorgesteld. De simkaart voor UMTS wordt formeel U-SIM (Universal Subscriber Identity Module) genoemd. De simkaart is uniek door een referentienummer van 13 cijfers.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.