Bijgewerkt: 28 januari 2021

Gestolen smartphone door app terug bij eigenaar

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Amsterdam-Amstelland
11-11-2011

Een jongen van 16 jaar werd 6 november 2011 op straat onder bedreiging een iPhone afhandig gemaakt. Met behulp van de Find my phone-applicatie die op het toestel geïnstalleerd was, wist de politie exact waar de gestolen telefoon zich bevond, en konden ze een verdachte aanhouden.

Zondagochtend 6 november werden twee jongens aangesproken door een 39-jarige man. Hij wilde gebruik maken van de iPhone van een van de jongens, en zette hem verbaal onder druk waardoor de jongen zich gedwongen voelde het toestel af te staan.

droid  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Op de smartphone wijst de rode pijl in Google Maps de locatie aan, waar op dat moment het apparaat te vinden is


Toen hij de telefoon terug wilde hebben, zei de man, dat hij een vuurwapen zich had. De jongens schrokken, en renden naar bureau Prinsengracht in Amsterdam. Dankzij het signalement dat ze gaven, en de beveiligingsapplicatie find my phone die op de telefoon geïnstalleerd was, kon de verdachte even later worden aangehouden.

Op smartphones kunnen gratis beveiligingsapplicatie geïnstalleerd worden. Deze zogenoemde app’s laten op een plattegrond op de computer zien waar het kwijtgeraakte toestel is. Verder kan met de app het apparaat worden vergrendeld, gegevens gewist, berichten verstuurd, en een hoog geluid worden afgespeeld.

Brigadier Sander Cornelisse van bureau Prinsengracht is enthousiast over de digitale manier van beveiligen: “We zagen precies hoe de verdachte zich door de stad bewoog. Op de kaart zag ik dat hij in de Tolstraat richting Toldwarsstraat ging. Daar stonden twee auto’s hem op te wachten.” Via de portofoon klonk al snel: “We hebben iemand staande, verdachte aangehouden, iPhone aangetroffen.” Een vuurwapen werd niet gevonden.

De politie boekt op deze manier vaker succes. Eerder werd bijvoorbeeld een tram stilgezet, omdat de beveiligapplicatie had aangegeven dat een dief zich daarin zou bevinden. Die werd daar inderdaad gevonden en aangehouden.

Barend Frans, digitaal specialist van de politie Amsterdam-Amstelland raadt iedereen aan een beveiligingsapplicatie te installeren. “Op die manier kunnen we tot op 25 meter nauwkeurig zien waar een gestolen smartphone zich bevindt. Digitale beveiliging maakt stelen onaantrekkelijker, en opsporen makkelijker.” Bekijk de apps: Zoek mijn iPhone  Find my iPad, Locate MyDroid (voor Android smartphones).Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.