Bijgewerkt: 26 februari 2020

Gevaarlijke nieuwe voorrangsregel voor fietsers in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: VVD-Amstelveen
15-10-2009

Schriftelijke vragen van de VVD over de gevaarlijke nieuwe voorrangsregel voor fietsers

Betreft: schriftelijke vragen ex. art 33 over de nieuwe voorrangsregel voor fietsers

Aan het college van B&W van de gemeente Amstelveen

Inleiding

In de commissie RWN heeft de VVD op meerdere momenten de nieuwe voorrangsregel voor fietsers aan de orde gesteld. Hoewel de maatregel op papier er logisch uitziet geeft het in de praktijk zeer gevaarlijke situaties.

Fietspad Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

De kruising Noorddammerlaan-Zwarte Pad in Bovenkerk


Reeds enkele dagen na aanpassing oversteek Zwarte Pad/Noorddammerlaan heeft de VVD fractie vragen gesteld naar de redenen waarom en aangegeven dat de aanpassingen zeer gevaarlijke situaties creëren. Daarom had de VVD fractie voorgesteld om de fietsoversteekplaatsen veel duidelijker te markeren (bijvoorbeeld door grote oranje knipperbollen die 24 uur per dag knipperen, zoals in de USA). Dit na aanleiding van zware remsporen van een auto die bovenop het talud (de oversteekplaats) eindigden.

Uit informatie uit de Molenbuurt bijvoorbeeld blijkt, dat diverse (bijna)ongelukken hebben plaatsgevonden, waarvan drie formeel geregistreerd met politie en ambulance. Door de gemeente zijn er nu wat maatregelen genomen, zoals het weghalen van groen om het zicht te verbeteren en het plaatsen van borden.

Toch blijft de situatie in de praktijk levensgevaarlijk en we willen niet wachten op het volgende ongeluk. Ook bewoners die dagelijks zien wat er misgaat willen een echte oplossing. Daarom heeft de VVD-fractie de volgende vragen aan het college:

1. Is het college bekend dat er dagelijks zeer gevaarlijke situaties voordoen vanwege de nieuwe voorrangsregel?

2. Wat gaat het college op korte termijn doen om deze onwenselijke en gevaarlijke situatie in geheel Amstelveen structureel te verbeteren?

3. Is het college bereid om de oude situatie te herstellen om de verkeersveiligheid te verbeteren of heeft het college een andere oplossing, waarbij fietsers (en ook scooters die gebruik maken van het fietspad) te allen tijde veilig kunnen oversteken?

Namens de fractie van de VVD-Amstelveen: Herbert Raat en Jochai van BergenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.