Bijgewerkt: 18 september 2020

Gevangenisstraffen voor geweld tijdens buurtbarbecue in Amstelveen

Nieuws -> Informatief

Bron: Rechtbank Amsterdam
03-01-2012

Op dinsdag 3 januari 2012 heeft de rechtbank Amsterdam uitspraak gedaan in de zaak tegen vier verdachten van openlijke geweldpleging en poging tot doodslag tijdens een buurtbarbecue in Amstelveen op 2 juli 2011.

In de nacht van 2 juli 2011 werd een buurtbarbecue van een aantal bewoners in Amstelveen verstoord door een groep jongeren. Het straatfeest mondde uit in een vechtpartij, waarbij meerdere slachtoffers ernstig letsel opliepen. Vier verdachten zijn aangehouden. Zij stonden op 25 oktober en 20 december 2011 terecht voor de meervoudige kamer van de rechtbank Amsterdam. De rechtbank overwoog, dat het geweld de openbare orde ernstig heeft geschaad en dat sprake is geweest van een niet te tolereren ernstige vorm van straatterreur.

Poging tot doodslag

Twee verdachten zijn door de rechtbank veroordeeld voor het medeplegen van poging tot doodslag en openlijke geweldpleging in vereniging tegen meerdere personen. Met betrekking tot de poging tot doodslag heeft de rechtbank overwoge,n dat krachtig met geschoeide voet tegen het hoofd schoppen ernstig letsel kan veroorzaken en dat dergelijk ernstig letsel de dood tot gevolg kan hebben.

Door gezamenlijk tegen het hoofd van het slachtoffer te schoppen terwijl deze op de grond lag en buiten bewustzijn verkeerde, hebben verdachten bewust de aanmerkelijke kans aanvaard dat dergelijk letsel zou ontstaan. Beide verdachten zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Openlijke geweldpleging

De twee andere verdachten zijn veroordeeld voor openlijke geweldpleging tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van respectievelijk zes en drie maanden en werkstraffen van 240 uur en 120 uur. Een van deze verdachten heeft het feit begaan tijdens de proeftijd van een eerder opgelegde voorwaardelijke straf. De rechtbank heeft om die reden de tenuitvoerlegging van deze straf bevolen.

Schadevergoeding

De vier personen zijn daarnaast hoofdelijk veroordeeld tot het betalen van schadevergoeding aan de slachtoffers ter waarde van in totaal meer dan 7000 euro.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.