Bijgewerkt: 23 september 2020

Gratis vuurwerkbrillen voor 600 Amstelveense leerlingen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen / Amstelveenweb / Bureau Halt
05-12-2011

Vuurwerkvoorlichting: gemeente steunt idee gratis vuurwerkbrillen voor leerlingen basisschool

Op maandagmiddag 5 december 2011 reikte burgemeester Jan van Zanen vuurwerkbrillen uit aan leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool Palet-Zuid (Benderslaan 2). Hij deed dit samen met de heer Bob Beer, van Vroom & Nobbe Opticiens.

vuurwerkbril  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Jan van Zanen, burgemeester van Amstelveen, in de klas van basisschool Palet-Zuid


Het initiatief van de gratis vuurwerkbrillen komt van de heer Beer. Burgemeester Van Zanen is voorstander van goede vuurwerkvoorlichting aan jongeren en vond het initiatief van de opticien hier prima binnen passen.

vuurwerkbril  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Opticien de heer Beer vertelt over zijn initiatief: gratis vuurwerkbrillen voor Amstelveense scholieren


De vuurwerkbrillen werden uitgereikt in het kader van de vuurwerkvoorlichtingen van Bureau Halt. Het bureau geeft op 8 scholen voorlichting aan in totaal ongeveer 600 leerlingen, zoals de Karel Eykmanschool, De Akker, de Roelof Veenemaschool, De Cirkel, Michiel de Ruyterschool, De Schakel, De Horizon en natuurlijk Palet-Zuid.

vuurwerkbril  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

De eerste vuurwerkbril wordt uitgereikt aan een leerling door de burgemeester


vuurwerkbril  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

De opticien helpt ook een handje mee


Burgemeester Van Zanen: ' Ik vind het heel erg aardig dat ik vanmiddag bij jullie kan zijn om over vuurwerk te vertellen. Vuurwerk is heel erg leuk, maar het is ook spannend en soms heel erg gevaarlijk.' Hij bedankte de heer Beer voor zijn initiatief en hoopt dat meer mensen zijn bereid om meer geld aan dit project geven. Dan kan er aan alle 6000 Amstelveense basisschool leerlingen een gratis vuurwerkbril gegeven worden.

vuurwerkbril  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

De hele klas met de vuurwerkbrillen op de foto met de burgemeester


Elke leerling van de klas kon zelf een Fire Googs vuurwerkbril en de kleur hiervan uitzoeken. Het is heel belangrijk om een vuurwerkbril te gebruiken tijdens het afsteken van vuurwerk, want daardoor worden oogletsels voorkomen.

Na het uitdelen van de vuurwerkbrillen kregen de leerlingen een presentatie van Bismarck Acheampong, medewerker van Bureau Halt, over de gevaren van vuurwerk afsteken. Het is maar te hopen, dat meer Amstelveense scholen aan het vuurwerk voorlichtingsproject willen deelnemen, want het is heel belangrijk dat alle leerlingen geïnformeerd worden over dit onderwerp.

vuurwerkbril  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Bismarck Acheampong, medewerker van Bureau Halt tijdens zijn presentatie


Elk jaar gebeuren er in Nederland ongeveer 1000 ongelukken met vuurwerk. Veel mensen denken, dat dit komt door stunten en experimenteren, of het gebruik van illegaal vuurwerk, zoals strijkers en mortieren.

Meestal denkt men dat er niets kan gebeuren wanneer je gewoon vuurwerk afsteekt. Echter de afgelopen jaren, gebeurden de meeste ongevallen juist bij het afsteken van officieel toegestaan consumentenvuurwerk.

vuurwerkbril  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

En het hoogtepunt van de middag: een FireGoogs vuurwerkbril. Er waren 24 blinde en 75 blijvend beschadigde ogen als gevolg van het afsteken van vuurwerk rond de jaarwisseling 2010-2011 en in totaal 268 al dan niet tijdelijk verwonde ogen


Er is een aantal factoren, waar je vaak niet op bedacht bent. Een harde wind die opsteekt, waardoor de vuurpijl net de andere kant opgaat en jou, of iemand anders op straat raakt. Laat je niet verrassen door vuurwerk en zorg, dat je weet hoe je het veilig af kunt steken- aldus de politie.

Jaarlijks bereikt Bureau Halt in Nederland ongeveer 450.000 jongeren met voorlichtingsactiviteiten rondom vuurwerk: leerlingen van groep 8 van het basisonderwijs en de eerste twee klassen van het voortgezet onderwijs.

Hoe gevaarlijk is vuurwerk?

Halt wijst jongeren op de regels rondom vuurwerk: wanneer mag je vuurwerk afsteken en welk vuurwerk? En, niet onbelangrijk, zorg dat het leuk blijft: dat je geen overlast veroorzaakt en dat er geen dingen sneuvelen.

Alleen de leerlingen van de scholen die meedoen aan de vuurwerkvoorlichtingen van Halt ontvangen gratis een bril. Het project werd gefinancierd door de gemeente Amstelveen.

Meer weten over vuurwerk en veiligheid? Kijk voor uitgebreide informatie op de site van Consument en Veiligheid. > factsheet Vuurwerkongevallen 2010-2011 Consument en Veiligheid > rapport Vuurwerkongevallen 2010-2011 Consument en Veiligheid (pdf)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.