Bijgewerkt: 21 september 2020

Grote serie valse postzegels ontdekt

Nieuws -> Informatief

Bron: PostNL
28-12-2011

PostNL heeft een grote serie valse postzegels onderschept die via publieke websites werden aangeboden voor een prijs ver onder de nominale waarde van de postzegels. De schade voor PostNL zou enkele miljoenen euro kunnen bedragen.

De authenticiteitsystemen van PostNL herkennen de valse postzegels waarna de verzending van het poststuk of pakket wordt stopgezet. Volgens artikel 216 van het Wetboek van Strafrecht kan iemand die postzegels vervalst of als echte postzegels gebruikt een maximum gevangenisstraf van zes jaar opgelegd krijgen.

De series valse postzegels zijn herkenbaar, omdat ze altijd op een blanco stickervel werden aangeboden en via de websites - hieronder gespecificeerd - verkocht werden. Deze valse postzegels zijn op het oog bijna niet te onderscheiden van de echte.

zegels Amstelveen
(Foto PostNL - 2011)

Voorbeeld van een postzending met valse postzegels met een blanco stickervel


Voor experts zijn ze als valse postzegels herkenbaar, omdat ze een aantal PostNL-specifieke echtheidskenmerken missen, zoals een fosforlaag. De stickervellen zijn vooral aangetroffen op aangetekende poststukken en pakketten. Ook worden de valse postzegels gebruikt voor internationale verzending.

PostNL heeft politie en justitie op de hoogte gesteld van de frauduleuze praktijken en geeft volledige medewerking aan eventuele onderzoeken van het Openbaar Ministerie. Ger Jacobs, commercieel directeur van PostNL: “De valse postzegels zijn op het oog bijna niet te onderscheiden van de echte postzegels van PostNL. Daarom ben ik blij, dat onze veiligheidssystemen deze valse postzegels onderscheppen en dat we de verzending kunnen stopzetten.

Wij willen onze klanten er op wijze,n dat geen enkele postzegel onder de nominale waarde gekocht kan worden omdat het wettelijk vastgelegde waardepapieren zijn. Om die reden hebben wij dan ook meerdere zichtbare en onzichtbare authenticiteitkenmerken in het ontwerp van onze postzegels opgenomen.” Lees meer over: Hoe kunt u de valse postzegels herkennen?Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.