Bijgewerkt: 23 januari 2021

Het Nationaal Cyber Security Centrum is geopend

Nieuws -> Overheid

Bron: CCV
15-01-2012

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie opende op 12 januari 2012 in Den Haag het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Dit centrum is nodig om de weerbaarheid van Nederland tegen ICT-verstoringen door hackers, cybercriminelen en andere kwaadwillenden te versterken- meldt het CCV, Centrum Criminaliteitspreventie Veiligheid.

Expertise en advies

Het centrum richt zich op het ontwikkelen en aanbieden van expertise en advies. Op basis hiervan kunnen organisaties en instanties maatregelen nemen om te voorkomen dat computercriminelen geheime bedrijfsinformatie verkrijgen of de vitale infrastructuur van Nederland beschadigen of platleggen. Ook biedt het centrum ondersteuning bij incidenten en crisisbesluitvorming op het gebied van digitale veiligheid.

cyber Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2012)

Cyber is een voorvoegsel, afgeleid van 'cybernetische', die afkomstig is van het Griekse bijvoeglijk naamwoord κυβερνητικός


Samenwerkingsplatform

Het NCSC heeft de ambitie om langzaam maar zeker uit te groeien tot hèt samenwerkingsplatform voor cyber security van Nederland. In eerste instantie richt het NCSC zich op de overheid. Behalve het ministerie van Veiligheid en Justitie zijn ook de ministeries van Economische Zaken en Landbouw, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Defensie en Buitenlandse Zaken betrokken bij het NCSC. Andere belangrijke publieke samenwerkingspartners zijn AIVD, Politie, OM en het Nederlands Forensisch Instituut.

In een later stadium worden samenwerking gezocht met private partijen. Vooral de vitale sectoren, zoals de telecommunicatie en energievoorziening, zijn daarbij in eerste instantie van groot belang. ICT-verstoringen in die sectoren kunnen de samenleving namelijk ernstig ontwrichten.

Oproep aan ondernemers

Tijdens de officiële openingsbijeenkomst riep minister Opstelten ondernemers en andere partijen op zich ook aan te sluiten bij het NCSC. Het bundelen van kennis van publieke en private partijen leidt er volgens de minister toe, dat er een steeds beter beeld ontstaat van dreigingen in het digitale domein. Lees hier het volledige bericht.

Cyber?

Cyber-is een voorvoegsel, afgeleid van 'cybernetische', die afkomstig is van het Griekse bijvoeglijk naamwoord κυβερνητικός met de betekenis 'bedreven in het aansturen'. Het wordt gebruikt in de termen cyberseks, cyberspace, cyberpunk, cyberwoning en cyberhate, maar het is grotendeels ingehaald door de letter e-, zoals e-mail. Internet-gerelateerde voorvoegsels zijn onder andere: e-, i-, cyber-, info-, techno-en de netto-, die voorafgegaan zijn aan een breed scala van bestaande woorden om nieuwe begrippen te vormenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.