Bijgewerkt: 11 december 2018

Het Pauluskoor Amstelveen bestaat 80 jaar en viert jubileum

Nieuws -> Ontspanning

Bron: Pauluskoor Amstelveen
22-01-2018

In 2018 bestaat het Pauluskoor Amstelveen 80 jaar. Het jubileumjaar wordt geopend met een middagconcert op zaterdag 27 januari 2018 om 16 uur. Op het programma staat de 'Petite Messe Solennelle' van de Italiaanse componist Gioachino Rossini. De uitvoering vindt plaats in de intieme setting van de St. Urbanuskerk aan de Poel in Bovenkerk Amstelveen.

‘Een koor van twaalf engelen kan volstaan’ schreef Rossini, toen het werk klaar was en voegde daaraan toe ‘Welnu (Lieve God), wees geprezen en verleen mij toegang tot het paradijs.’ Rossini was al gepensioneerd, toen hij van graaf Alexis Pillet-Will een 19de-eeuwse Franse bankier de opdracht kreeg voor het muziekstuk. Het werk is opgedragen aan Louise, de vrouw van de graaf. De eerste uitvoering vond plaats in 1864 ter gelegenheid van de inwijding van de privékapel van het grafelijk paar.

Foto Amstelveen
(Bron foto Etienne Carjat/Wikipedia -1865)

Gioachino Antonio Antonio Rossini (1792 - 1868) was een Italiaanse componist die 39 opera's en enkele gewijde muziekstukken, liederen, kamermuziek en pianowerken schreef


Rossini creëerde een elegant stuk met wereldse en religieuze aspecten. Het ingetogen karakter kwam ook tot uiting in de oorspronkelijke bezetting van het werk. Twaalf zangers, 2 piano’s en 1 harmonium voerden het stuk uit bij de première, een bezetting aangepast aan de ruimte van de privékapel. De uitvoering van de Petite Messe Solennelle door het Pauluskoor wordt anders, met de St. Urbanuskerk als concertzaal en een groter aantal zangers, maar toch blijft het elegante karakter van de Petite Messe Solennelle behouden.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2006)

Op 17 november 2006 gaf het Amstelveense Pauluskoor een concert in de St. Urbanuskerk aan de Noordammerlaan 126 in Bovenkerk. Het koor werd door Marcel Joosen gedirigeerd en begeleid door het Philharmonia Amsterdam Orkest


De solisten zijn de sprankelende sopraan Aliya Akhmadeeva, de heldere tenor Jeroen de Vaal, de fraaie bas Pieter Hendriks en de alt Martine Straesser met haar warme klank. De begeleiding is in handen van Alexander Koeznetsov, piano en Cor Brandenburg, harmonium. De vleugel en het harmonium die klinken tijdens het concert zijn instrumenten uit de tijd van Rossini. De muzikale leiding ligt in de capabele handen van onze dirigent Marcel Joosen.

Nadere informatie: Datum: zaterdag 27 januari 2018, tijd: ’s middags om 16.00 uur, plaats: de St. Urbanuskerk Noorddammerlaan 126, 1187 AG Amstelveen in Bovenkerk, kaarten: € 25 inclusief programmaboekje en een drankje en hapje na afloop. De kaarten zijn te bestellen vanaf 4 december 2017 via website www.pauluskoor.nl  en via de koorleden. Na afloop heeft u de gelegenheid om in de mooie gerestaureerde St. Urbanuskerk wat na te praten onder het genot van koffie of thee. Tevens is er een buffet sucré, zoals vast ook het geval was na afloop van de première bij de gravin thuis.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.