Bijgewerkt: 29 februari 2020

Het 'Vinkje' wordt vervangen met voedingsapp

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
19-10-2016

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft besloten het voedselkeuzelogo 'Vinkje' te vervangen met een voedingsapp. Zij laat daarom een app ontwikkelen die consumenten de juiste informatie biedt over de samenstelling en de voedingswaarde van producten met een overgangstermijn tot oktober 2017. Het doel is objectieve en heldere informatie geven, zodat mensen een bewuste keuze kunnen maken. Ook biedt de app veel meer mogelijkheden dan het Vinkje om informatie op maat te leveren. Wat voor de een gezond is, kan voor de ander immers ongezond zijn, bijvoorbeeld in het geval van een allergie. Dergelijke verschillen tussen mensen zijn niet te vatten in één standaard logo. Er wordt wel onderzocht welke toegevoegde waarde het gebruik van een logo kan hebben naast de app.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Het vinkje met de blauwe cirkel stat er om producten aan te wijzen die je niet te vaak zou moeten eten. Het staat bijvoorbeeld op een snack met minder calorieënen een frisdrank met minder suiker


Overgangstermijn. Bedrijven die op dit moment het Vinkje op hun verpakkingen gebruiken krijgen vanaf vandaag een overgangstermijn van 12 maanden voor het uitfaseren van het gebruik van het Vinkje. Na deze overgangsperiode mag het Vinkje niet meer op verpakkingen staan die de consument worden aangebonden.

Stichting Ik Kies Bewust is 10 jaar geleden gestart in Nederland. Inmiddels wordt er in 12 Europese landen gewerkt met een positief logo. Het Vinkje logo is bekend bij 95% van de Nederlandse consumenten. Van de supermarkten is 93% aangesloten bij de stichting en via de cateraars worden duizenden maaltijden per dag geserveerd die voldoen aan de criteria. Onder de deelnemers van de stichting zijn grote, middelgrote en kleine fabrikanten vertegenwoordigd.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.