Bijgewerkt: 27 januari 2021

Het anti-inbraakteam van Amstelveen is succesvol gebleken

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
06-10-2020

Het interventieteam van Amstelveen, ook wel het anti-inbraakteam, heeft het eerste anderhalf jaar mooie resultaten geboekt. Het vierkoppige team heeft de politie ondersteund bij meerdere aanhoudingen voor onder meer auto- en woninginbraken, straatroof en jeugdcriminaliteit. Het aantal woninginbraken daalde in 2019 met 34 %(landelijk 8 %) en het aantal auto-inbraken 11 % (landelijk 9 %) ten opzichte van het jaar ervoor. Deze daling is groter dan het landelijk gemiddelde.

Het interventieteam, ook wel anti-inbraakteam is in april 2019 van start gegaan voor een periode van (in eerste instantie) 3 jaar. Voor deze periode is in de begroting 300.000 euro vrijgemaakt. Nu het team op de helft zit, maakt het een tussentijdse balans op. 'Het interventieteam is een goede aanvulling op de krappe politiecapaciteit. De politie kan niet dagelijks met een burgerauto door Amstelveen rijden. Dit team van oud-politieagenten is wel dagelijks in burger aanwezig om de straten te observeren. Het team is betrokken geweest bij veel aanhoudingen, maar dat blijft vaak onderbelicht. De teamleden werken op de achtergrond. Zij observeren een auto-inbreker en de politie houdt ze vervolgens aan. De politie rapporteert niet over de inzet van het anti-inbraakteam, maar vraagt hen wel regelmatig om hulp bij verdachte situaties. Samen met de agenten en de twee wijkteamchefs in Amstelveen doen we er alles aan om Amstelveen veilig te houden' - zegt Herbert Raat (VVD) wethouder Handhaving.

Foto Amstelveen
(Foto Naomi Heidinga - 2020)

Vlnr.: Harmen van der Steenhoven fractievoorzitter van D66-Amstelveen, Frank Schmitt van het interventieteam vertelt wethouder Herbert Raat en een lid van het interventieteam die anoniem moet blijven op locatie in Elsrijk over een recente inbraak en over wat het interventieteam doet aan preventie


Speurwerk. De leden van het interventieteam geven regelmatig informatie door aan de politie als zij iets verdachts zien of een verdachte getraceerd hebben. Zo heeft de politie door het speurwerk van het gemeentelijke team een groep auto-inbrekers uit de omgeving Utrecht/Nieuwegein kunnen aanhouden die in deze regio actief was. Hetzelfde geldt voor de aanhouding van een verdachte van een straatroof. Handhaving werd op straat door het slachtoffer aangesproken en heeft dit doorgegeven aan de politie en het interventieteam die de verdachte wist op te sporen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden.

Wethouder Raat: 'Dit geeft meteen de goede samenwerking tussen handhaving en het in burger geklede interventieteam aan. Ik hoor van de teamleden dat zij het jammer vinden dat ze niet vaker worden ingeschakeld door de politie. Zij zijn iedere dag op straat en kunnen vaak sneller op locatie zijn en een verdachte observeren. Zo hebben zij dit jaar een auto-inbreker kunnen overdragen aan de politie.' Hiernaast helpt het team de politie bij het in kaart brengen van criminele jeugdgroepen in Amstelveen en heeft het gestolen auto’s opgespoord die weggenomen waren bij woninginbraken.

Preventie staat ook hoog op de agenda van het interventieteam. Zij staan regelmatig met een informatiekraam in winkelcentra of op plekken waar bijvoorbeeld veel auto-inbraken plaatsvinden, zoals deze zomer in het Amsterdamse Bos. Daarnaast gaat het team de buurt in waar een woninginbraak heeft plaatsgevonden om omwonenden door middel van een folder te wijzen op het belang van goed hang- en sluitwerk. Dit heeft erin geresulteerd dat meerdere huishoudens subsidie hebben aangevraagd om hun woning beter te beveiligen.

Corona. Het interventieteam is heel flexibel. Na het ingaan van de landelijke coronamaatregelen heeft het zijn werkterrein verlegd. Het aantal woninginbraken daalde, omdat iedereen thuis moest blijven. De inbraken verplaatsten naar bedrijventerreinen, waar de focus van het team kwam te liggen. Daarnaast ondersteunt het team de handhavers die dagelijks op straat zijn.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.