Bijgewerkt: 23 september 2020

Het 'groenste kantoorpand' van Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveenweb / VPRO / Jan-Willem Groot
17-01-2012

Op maandagavond 16 januari 2012 zond de TV omroep VPRO een video opname uit, over het onderzoek van journalisten Teun van de Keuken, Roland Duong en Andrea van Pol over onder andere van de nieuwbouw van de internationale accountants- en adviesorganisatie KPMG in Amstelveen.

Zoals destijds het Amstelveens Nieuwsblad in juni 2005 schreef: 'Een aantal beheer- beleggings- en bouwmaatschappijen heeft gezamenlijk bezwaar aangetekend tegen de nieuwbouw van KPMG ten noorden van het Ziekenhuis Amstelland’.

Onder meer beleggingsmaatschappij Rijsterborgh, Beheer Brouwershof en Maarsen Bouw, beide betrokken bij de kantoorontwikkeling Commerce Park op het terrein van de voormalige kruitfabriek, verwijten het college ‘onzorgvuldige procedures en het ontbreken van een goede ruimtelijke onderbouwing’. Ze wijzen B en W van Amstelveen op ‘de structurele leegstand van kantoren.’

Dus sommige projectontwikkelaars wisten al in 2005, dat het nieuwe zogenaamde 'groene project' van KPMG gigantische leegstand zou veroorzaken op kantorenlocaties in Amstelveen. Nu staat er in het oude kantoorgebouw van KPMG bijna 50.000 m² lege kantoorruimte.

Toen de journalist vroeg: 'Waarom zijn jullie van dat kantoor hiernaartoe verhuisd'? - beantwoordde KPMG woordvoerder, Jan-Willem Wits manager public affairs de vraag: ' Het denken daarover is 10 jaar geleden begonnen, nog ver voor de hele creditcrisis en recessie. Het oude gebouw was gewoon klein en wij hadden toen vier vestigingen. Wij konden ook niet meer uitbreiden en hadden de ambitie, om één van de meest duurzame kantoren van Nederland te maken en dat kon niet op de oude plek.'

In de video werd ook de toenmalige GroenLinks wethouder, Paul Regouin van Ruimtelijke Ordening geïnterviewd, omdat hij de bouwvergunning regelde, samen met de gemeenteraad voor de nieuwbouw van KPMG.

kpmg  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Het oude KPMG gebouw aan de Burgemeester Rijnderslaan eind april 2010. Op het doek staat: Te huur 47.000 m²


Maar hij vertelde ook, dat als de gemeente Amstelveen geen toestemming zou geven voor de nieuwbouw, dan zou KPMG ergens anders langs de A9 grond kopen, om daar hun nieuwe kantoor op te bouwen, waardoor de gemeente gewoon onder druk werd gezet. 'Alleen al door het feit, dat dit gebouw lange tijd leeg staat, kun je zeggen, dat het geen goede beslissing is geweest’ - aldus oud-wethouder Regouin.

Jan-Willem Groot, CDA wethouder economische zaken van de gemeente Amstelveen, vertelde in een telefonische reactie: 'Wij praten over een situatie van voor 2002, toen de beslissingen werden genomen, omdat KPMG haar verschillende kantoren in heel Nederland op één plek wilde concentreren. De verwachting was toen, dat Meijburg & Co van de ‘belastingkant’ in het oude KPMG gebouw zouden blijven, maar dat ging toen niet door.

De reden was, dat de hele belastingwereld op zijn kop stond, de bankcrisis, dus er waren veel minder medewerkers nodig, dan voorheen en verhuisde Meijburg & Co toch mee. Dat is een heel belangrijke punt om het te weten. Het liep dus anders , waardoor wij als gemeente nu met een groot oud pand zitten. Wij zijn maximaal aan het werk om niet alleen dit pand, maar ook andere leegstaande kantoren in Amstelveen te transformeren en de bestemming te veranderen. Hierbij wordt gedacht aan wonen, zorg, onderwijs, hotel faciliteiten en wij proberen partijen te vinden, die hiervoor interesse hebben’.

kpmg  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De nieuwbouw van het kantoorcomplex van KPMG in Amstelveen


Wij zijn druk in actie, maar de markt moet ook offreren en de Duitse eigenaren moeten het voormalige KPMG pand afwaarderen. De Duitse IVG Immobilien AG* heeft er natuurlijk ook belang bij, dat er een oplossing komt. met de realisatie van het nieuwe KPMG-gebouw is het bijkomende effect van een natuurlijke geluidsbarriere ontstaan tussen de A9 en de zorginstellingen op Langerhuize.’

Groot Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Jan-Willem Groot (CDA) wethouder economische zaken van de gemeente Amstelveen


‘Dat waren de infrastructurele overwegingen van de toenmalige bestuurders van Amstelveen en dat is goed uitgepakt. In het Commerce Park, bij het voormalige kruitfabrieksterrein, waren er ruimtelijke beperkingen van de provincie, zoals de hoogte van het gebouw, daar konden wij niets aan doen. De 60.000 m² oppervlakte van de nieuwbouw van de KPMG, kon daar niet gebouwd worden. Wat de VPRO zegt, dat snap ik wel, want er is veel leegstand. Het had ook groen kunnen zijn, zwembaden en dergelijke. Nu worden helaas te veel leegstaande kantoren niet gebruikt.Dat is niet alleen in Amstelveen en Amsterdam een groot probleem, maar in heel Nederland.’

‘Daarom proberen wij juist met de overheden en alle betrokken partijen deze situatie op te lossen. De eigenaren zullen mee moeten denken in duurzame concepten en de overheid moet bereid zijn, om te herbestemmen, het bestemmingsplan aan te passen. Helaas is er een aantal partijen afgehaakt door de financiële problemen.’

‘Ik kan ook de situatie van 2002 niet terugdraaien en het nieuwe pand, dat er nu staat, is fantastisch mooi en echt een zeer duurzaam gebouw- dat is een feit. Het blijft echter een doorn in mijn oog, dat het oude pand niet is opgevuld. Daarvoor probeer ik partijen op te roepen, om hun verantwoordelijkheid te tonen, maar ook hun kansen te pakken en in te vullen. De eigenaar gaat over het pand en wij gaan over de bestemming.Als gemeente zijn wij bereid om bestemmingsplannen aan te passen, zodat nieuwe functies mogelijk worden.'

De eigenaar van het oude KPMG pand is CRI (Commerz Real, onderdeel van Commerz Bank). IVG Immobilien is de eigenaar van het nieuwe KPMG-kantoor.

*De Duitse IVG Immobilien AG is één van de grootste vastgoedbedrijven in Europa. Het bedrijf beheert 19 vestigingen met circa 590 medewerkers (FTE) activa ter waarde van ongeveer 22 miljard euro. Via haar kantorennet in Duitsland en Europa, IVG beheert onder andere per saldo woningen en kantoorpanden met een marktwaarde van 4,1 miljard euro.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.