Bijgewerkt: 20 augustus 2019

Het nieuwe 5 euro-bankbiljet van de Europa-serie

Nieuws -> Informatief

Bron: ECB
11-01-2013

Mario Draghi, President van de Europese Centrale Bank (ECB), heeft op 10 januari 2013 het nieuwe bankbiljet van € 5 uit de Europa-serie onthuld. De onthulling was het hoogtepunt van de opening van de tentoonstelling 'Het nieuwe gezicht van de euro', die van 11 januari tot 10 maart 2013 wordt gehouden in het Archeologisch Museum in Frankfurt am Main.Het nieuwe bankbiljet van €5 heeft baat gehad bij de voortschrijdende bankbiljettentechnologie sinds de eerste serie biljetten meer dan tien jaar geleden werd ingevoerd. Het heeft enkele nieuwe en verbeterde echtheidskenmerken.

Het watermerk en het hologram tonen een portret van Europa, een figuur uit de Griekse mythologie – vandaar de naam van deze serie bankbiljetten. Een opvallend “smaragdgroen cijfer” verandert van kleur, van smaragdgroen naar diepblauw en produceert een op en neer bewegend lichteffect. Een aantal korte lijntjes aan de linker- en rechterrand maken het gemakkelijker om het bankbiljet te herkennen, in het bijzonder voor mensen met een visuele beperking.

euro Amstelveen
(© Europese Centrale Bank - 2013)

Voorzijde van het nieuwe € 5-biljet Europa-serie


Deze echtheidskenmerken zullen, zo is het plan, worden opgenomen in alle nieuwe bankbiljetten. Ze zijn gemakkelijk te controleren met de “voel, kijk en kantel”-methode. De nieuwe serie heeft hetzelfde “perioden en stijlen”-ontwerp en dezelfde hoofdkleuren als de eerste serie. Het € 5-bankbiljet wordt als eerste uitgegeven, vanaf 2 mei 2013. De overige coupures, die van € 10, € 20, € 50, € 100, € 200 en € 500, zullen de komende jaren worden ingevoerd, in oplopende volgorde.

euro Amstelveen
(© Europese Centrale Bank - 2013)

Achterzijde van het nieuwe € 5-biljet Europa-serie


De eerste serie zal aanvankelijk naast de nieuwe bankbiljetten in omloop zijn, maar zal geleidelijk aan de circulatie worden onttrokken en uiteindelijk niet langer wettig betaalmiddel zijn. De datum waarop dit gebeurt, zal ruim van tevoren worden aangekondigd. De bankbiljetten van de eerste serie behouden echter voor onbepaalde tijd hun waarde en kunnen te allen tijde worden ingewisseld bij nationale centrale banken binnen het eurogebied.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.