Bijgewerkt: 9 mei 2024

Het resultaat van de Stadspeiling Amstelveen 2023

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
13-07-2023

Amstelveners waarderen hun buurt met een 8. Wat vinden inwoners van hun buurt? Voelen zij zich veilig, zijn zij tevreden over hun woning, hoe kijken zij tegen bereikbaarheid en mobiliteit aan? Om een beeld te krijgen hoe inwoners hun woon- en leefomgeving ervaren laat de gemeente iedere twee jaar een stadspeiling uitvoeren. Amstelveners geven aan dat zij prettig wonen in hun buurt en beoordelen dit met een 8,0. De resultaten van de Stadspeiling 2023 zijn vergelijkbaar met die van 2021.

Volgens burgemeester Tjapko Poppens is het mooi dat Amstelveners overwegend positief over hun woon- en leefomgeving zijn. 'De stadspeiling is belangrijk voor ons, want het geeft een beeld van hoe inwoners hun buurt en de stad ervaren. Daarbij krijgen we een idee van wat inwoners bezighoudt, zodat wij daar beter op kunnen aansluiten met onze dienstverlening en beleidsplannen. Uitdaging voor ons is ervoor zorgen dat inwoners zo tevreden blijven.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen

Positief over leefbaarheid en veiligheid. Veel Amstelveners geven aan dat zij in een prettige woning wonen (9,2), zich veilig voelen (7,6) en tevreden zijn over het onderhoud van de buurt (7,5). Waar zij last van hebben, is vliegverkeer, hondenpoep en zwerfvuil. Buurtvoorzieningen, zoals winkels (7,9), groen (7,7) en parkeergelegenheid (7,4) worden goed gewaardeerd. Inwoners oordelen iets minder positief over de sociale kwaliteit van de buurt (5,7). Twee derde van de inwoners vindt wel dat de mensen in de buurt op een prettige manier met elkaar omgaan.  

Bereikbaarheid goed, jongeren voorlopers in deelmobiliteit.
Bereikbaarheid per auto, fiets en het openbaar vervoer scoren goed. ‘Te hard rijden’ is nog steeds de grootste bron van verkeersoverlast in de eigen buurt, gevolgd door onveilige fietspaden en kruispunten. Het gebruik van deelauto’s en deelfietsen/-scooters is niet groot maar groeit wel. Vooral jongeren maken er gebruik van.

Zorgen over rondkomen. Ruim één op de tien huishoudens heeft moeite om rond te komen met hun huidige inkomen, een onderwerp dat afgelopen winter actueel werd door de snel stijgende gasprijzen en inflatie. De stadspeiling geeft ook een beeld van hoe inwoners aankijken tegen zaken zoals afvalscheiding, wat zij doen om duurzamer te wonen of zij als vrijwilliger of mantelzorger op de hoogte zijn van de voorzieningen, van welke voorzieningen zij gebruik maken en wat zij vinden van de communicatie van de gemeente. Het hele rapport vindt u hier (pdf 83 pagina’s)



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.