Bijgewerkt: 29 maart 2024

Het systeem voor gelaatsherkenning is operationeel bij de politie

Nieuws -> Politie

Bron: Politie NL
16-12-2016

Driebergen - Voor de politie is het van groot belang om te weten wie ze voor zich heeft. Is de aangehouden verdachte wel wie hij zegt, dat hij is? De politie heeft meerdere opsporingsmethoden om verdachten te herkennen. Sinds deze week is er een nieuw, innovatief opsporingsmiddel in gebruik genomen, een systeem voor Automatische Gelaatsvergelijking genaamd CATCH. Hiermee wordt een foto van een verdacht(e) persoon vergeleken met een database met daarin foto’s van verdachten en veroordeelden. Hierbij komen foto’s tevoorschijn van personen die mogelijk op deze verdachte lijken. Voorheen werden handmatig fotobestanden doorzocht, nu worden in enkele seconden honderdduizenden foto’s gerangschikt.



Het is een nieuw biometrisch instrument, dat naast vingerafdrukken en DNA-onderzoek gebruikt kan worden. Het systeem selecteert op meerdere kenmerken, zoals de stand van de ogen, afstand naar de neus, breedte van de mond en andere uiterlijkheden. Nadat een aantal mogelijke kandidaten uit het systeem komen kan een mogelijk Match geconstateerd worden als er voldoende overeenkomsten zijn. Deze Match wordt daarna nog door twee experts minutieus onderzocht. Deze twee werken onafhankelijk van elkaar met behulp van een checklist. Hieruit kan een positieve conclusie voorvloeien, dat wordt gezien als een sterke aanwijzing dat het mogelijk de verdachte is, maar het is geen 'hard bewijs', zoals bij vingerafdrukken.

Het resultaat van de gelaatsvergelijkingen is sterk afhankelijk van de kwaliteit van het beschikbare fotomateriaal. Deze moeten scherp genoeg zijn met voldoende resolutie. Daarnaast kan het systeem foto’s van een verdachte zo bewerken, zodat het een geschikte foto voor het systeem wordt. Het systeem is de laatste maanden getest, waarbij bijvoorbeeld foto’s van winkeldieven die babymelkpoeder stalen zijn ingevoerd. Dit leverde meerdere keren een positief resultaat op. Nederland is met de invoering van een nationaal systeem voor Automatische Gelaatsvergelijking een van de voorlopers in Europa. De verwachting is, dat het op termijn gaat werken zoals als het internationale systeem voor vingerafdrukken, waarbij 17 Europese landen zijn aangesloten op ons systeem.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.