Bijgewerkt: 4 mei 2024

Het was de warmste juni ooit op Aarde gemeten

Nieuws -> Weer

Bron: WMO
10-07-2023

Volgens een nieuw rapport van Wereld Meteorologische Organisatie had de wereld zojuist de heetste juni ooit gemeten, met ongekende zeeoppervlaktetemperaturen en een record laag Antarctisch zee-ijs.

De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) is een gespecialiseerd agentschap van de Verenigde Naties dat verantwoordelijk is voor het bevorderen van internationale samenwerking op het gebied van atmosferische wetenschap, klimatologie, hydrologie en geofysica. Het rapport van de Copernicus Climate Change Service van de Europese Unie – een nauwe samenwerking met de Wereld Meteorologische Organisatie – toonde de verreikende veranderingen die plaatsvinden in het aardsysteem als gevolg van door de mens veroorzaakte klimaatverandering.

De WMO is ontstaan uit de Internationale Meteorologische Organisatie, een niet-gouvernementele organisatie die in 1873 werd opgericht als een forum voor het uitwisselen van weergegevens en onderzoek. Voorstellen om de status en structuur van de IMO te hervormen, culmineerden in de Wereld Meteorologische Conventie van 1947, die formeel de Wereld Meteorologische Organisatie oprichtte. Het verdrag trad op 23 maart 1950 in werking en het jaar daarop begon de WMO haar activiteiten als een intergouvernementele organisatie binnen het VN-systeem.

Juni 2023 was iets meer dan 0,5 °C boven het gemiddelde van 1991-2020, waarmee het vorige record van juni 2019 werd verbroken, volgens de Copernicus Climate Change Service, uitgevoerd door het European Centre for Medium-Range Weather Forecasting. De oppervlaktetemperaturen van de Noord-Atlantische zee waren "buiten de hitlijsten", zei het.



De hitte houdt aan tot in juli - traditioneel de warmste maand van het jaar. Volgens voorlopige gegevens van de Copernicus ECMWF ERA5-dataset bereikte de wereldgemiddelde temperatuur op 2 meter hoogte op 3 juli een recordhoogte van 16,88 °C, waarmee het vorige dagelijkse record van 16,80 °C uit augustus 2016 werd verbroken. op 4 juli, met een temperatuur van 17,03 °C, volgens de voorlopige gegevens.

"De uitzonderlijke warmte in juni en begin juli vond plaats aan het begin van de ontwikkeling van El Niño, die naar verwachting de hitte zowel op het land als in de oceanen verder zal aanwakkeren en zal leiden tot extremere temperaturen en hittegolven op zee", zei hij. Prof. Chris Hewitt, WMO-directeur Climate Services. ,"We bevinden ons op onbekend terrein en we kunnen verwachten dat er meer records zullen vallen naarmate El Niño zich verder ontwikkelt en deze gevolgen zullen zich uitstrekken tot in 2024", zei hij. "Dit is zorgwekkend nieuws voor de planeet", zei hij.

“De wereldwijde zeewatertemperaturen waren zowel in mei als juni recordhoog voor de tijd van het jaar. Dit brengt kosten met zich mee. Het zal de visserijdistributie en de oceaancirculatie in het algemeen beïnvloeden, met domino-effecten op het klimaat. Het is niet alleen de oppervlaktetemperatuur, maar de hele oceaan wordt warmer en absorbeert energie die daar honderden jaren zal blijven. Alarmbellen rinkelen vooral luid vanwege de ongekende zeewatertemperaturen in de Noord-Atlantische Oceaan, “zei prof. Hewitt.

Extreme hittegolven op zee werden waargenomen rond Ierland, het Verenigd Koninkrijk en in de Oostzee. De hitte in de Noord-Atlantische Oceaan wordt veroorzaakt door een combinatie van kortstondige abnormale circulatie in de atmosfeer en veranderingen in de oceaan op langere termijn, volgens de beoordeling van Copernicus Climate Change Service. Het is niet gekoppeld aan El Niño, dat zich ontwikkelt in de tropische Stille Oceaan.

Volgens Carlo Buontempo, directeur van de Copernicus Climate Change Service: "Deze uitzonderlijke omstandigheden in de Noord-Atlantische Oceaan benadrukken de complexiteit van het aardsysteem en herinneren ons eraan hoe belangrijk het is om het mondiale klimaat in bijna realtime te monitoren. De wisselwerking tussen lokale en wereldwijde variabiliteit naast de klimaattrends is essentieel om risico's beter te beheersen en efficiënt aanpassingsbeleid te ontwerpen."

Temperatuurregistraties: De hitte duurde tot in de vroege dagen van juli. Volgens voorlopige gegevens van de Copernicus ECMWF ERA5-dataset bereikte de wereldgemiddelde temperatuur op 2 meter hoogte op 3 juli 16,88 °C, waarmee het vorige record van 16,80 °C uit augustus 2016 werd verbroken. Vergelijkingen van de dagelijkse wereldgemiddelde temperatuur zijn doorgaans alleen beschikbaar via heranalyses - deze combineren waarnemingen van satellieten enz. Met simulaties van computermodellen. WMO gebruikt een combinatie van heranalyse met internationale datasets op basis van waarnemingen van landstations en schepen voor zijn State of the Climate-rapporten en om de wereldwijde temperaturen te beoordelen.

“Het wereldwijde dagelijkse temperatuurrecord van de ECMWF ERA-dataset bevestigt met andere internationale datasets voor heranalyse. Het is echter voorbarig om te beoordelen wat dat vertegenwoordigt in termen van dagelijkse wereldwijde temperatuurextremen op het land op basis van feitelijke waarnemingen die een rigoureus kwaliteitscontroleproces vereisen, zoals de WMO doet voor haar rapporten over de wereldwijde toestand van het klimaat. Desalniettemin bieden deze voorlopige gegevens een ander bewijs van de wereldwijde verschuivingen in klimaatpatronen als gevolg van klimaatverandering en de evoluerende El Niño-episode, "zegt dr. Omar Baddour, hoofd klimaatmonitoring bij WMO.

Copernicus ECMWF-temperatuurrecord Volgens Copernicus werden recordtemperaturen in juni in heel Noordwest-Europa waargenomen. Delen van Canada, de Verenigde Staten, Mexico, Azië en Oost-Australië waren aanzienlijk warmer dan normaal. Het was koeler dan normaal boven West-Australië, het westen van de Verenigde Staten en West-Rusland.

Zee-ijs hoogtepunten. Het zee-ijs op Antarctica bereikte het laagste niveau in juni sinds het begin van de satellietwaarnemingen, met 17% onder het gemiddelde, waarmee het vorige record in juni met een aanzienlijke marge werd verbroken. Gedurende de hele maand bleef de dagelijkse hoeveelheid zee-ijs op Antarctica ongekend laag voor de tijd van het jaar. De omvang van het Arctische zee-ijs was iets onder het gemiddelde, maar ruim boven de juni-waarden van de afgelopen acht jaar

Hydrologische hoogtepunten. Juni 2023 was droger dan gemiddeld in een groot deel van Noord-Amerika, omstandigheden die hevige bosbranden bevorderden en aanhielden. Volgens de Copernicus Climate Change Service was het ook droger in Rusland, de Hoorn van Afrika, het grootste deel van zuidelijk Afrika, Zuid-Amerika en regio's van Australië. Het was natter dan gemiddeld in het grootste deel van Zuid-Europa, West-IJsland en Noordwest-Rusland, met hevige neerslag die tot overstromingen leidde.

Droger dan gemiddelde omstandigheden vastgesteld over een grote west-naar-oost band in Midden- en Oost-Europa en Scandinavië, evenals over de westkust van de Zwarte Zee Extratropische natter dan gemiddelde regio's waren onder meer het westen van Noord-Amerika, regio's in Zuidwest-Azië, Japan, Zuid-Afrika, Brazilië, Chili, Nieuw-Zeeland en een groot deel van Australië; Japan en Pakistan werden respectievelijk getroffen door tyfoon Mawar en cycloon Biparjoy.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.