Bijgewerkt: 22 januari 2021

Hogere strafmaat rond de jaarwisseling van 2018-2019

Nieuws -> Informatief

Bron: OM
30-12-2018

Veel mensen zullen weer de jaarwisseling vieren. Feestverstoorders worden ook dit jaar aangepakt, aldus Guus Schram, coördinerend hoofdofficier van justitie tijdens de jaarwisseling.

Hogere strafmaat bij evenement. Het Openbaar Ministerie (OM) beschouwt Oud en Nieuw als een evenement. Dit houdt in dat bij de beoordeling van jaarwisseling gerelateerde strafzaken een verzwaringsfactor van 75 procent geldt. Of dit uiteindelijk zal leiden tot een 75 procent hogere straf(eis) is afhankelijk van de overige omstandigheden van het delict en de verdachte. De officier van justitie houdt bij de beoordeling van een strafzaak hier altijd rekening mee, waarbij ook het onder invloed zijn van alcohol tijdens het gepleegde delict strafverzwarend werkt.

Indien er sprake is van agressie of geweld tegen personen die zich inzetten voor de veiligheid van de samenleving zoals bijvoorbeeld politie, ambulancepersoneel en brandweer geldt daarnaast standaard bij de beoordeling van de strafzaak een verzwaringsfactor van 200 procent. Zij zorgen immers voor de veiligheid van eenieder en moeten ongehinderd hun werk kunnen doen.

Het OM zal ook forse straffen eisen tegen iedereen die illegaal (zwaar) vuurwerk zoals bijvoorbeeld mortieren en cobra’s importeert, verhandelt, maakt of afsteekt. Illegaal vuurwerk is, in handen van particulieren, levensgevaarlijk en heeft vaker geleid tot ernstige brandschade en vele ongelukken met slachtoffers die ledematen zijn verloren en oog- of gehoorschade hebben opgelopen, waaronder jonge kinderen. De straffen voor het hebben, maken of afsteken van vuurwerkbommen zijn opgenomen in de Richtlijn voor strafvordering vuurwerkdelicten (2016R011). Overtreders komen er niet vanaf met een lichte straf, maar kunnen zelfs een gevangenisstraf krijgen. Op de handel maar ook op het bezit ervan staat een maximale gevangenisstraf van 6 jaar.Passende afdoening. Zaken kunnen onder meer door het OM worden afgedaan met een boete of een taakstraf, maar het OM kan ook besluiten zaken voor de rechter te brengen. Dat is altijd afhankelijk van de feiten en omstandigheden van de zaak. Personen die verdacht worden van geweld tegen personen die zich inzetten voor de veiligheid van de samenleving worden in beginsel voor de rechter gebracht. Zo kan bijvoorbeeld het gooien van (illegaal) vuurwerk naar hulpverleners en geweld tegen politie een gevangenisstraf opleveren. De OM-parketten maken zelf bekend of er (super)snelrechtzittingen binnen hun arrondissement plaats zullen hebben.

Lees ook: Op de vuurwerkbarometer is te zien hoeveel verboden vuurwerk de politie vanaf 1 jan 2018  in beslag heeft genomen. De barometer wordt elke week geactualiseerd. Volgens de barometer werd tussen week 1 en week 51 van 2018: 50.629,50 kilogram vuurwerk in beslag genomen

Vuurwerk? Vuurwerk is een klasse van laag explosieve pyrotechnische apparaten die gebruikt worden voor esthetische en amusementsdoeleinden. Het meest voorkomende gebruik van vuurwerk is als onderdeel van een vuurwerkshow, een weergave van de effecten van vuurwerkapparatuur. Ook worden er regelmatig vuurwerkwedstrijden gehouden op een aantal plaatsen.

Vuurwerk neemt vele vormen aan om de vier primaire effecten te produceren: lawaai, licht, rook en drijvend materiaal (confetti bijvoorbeeld). Ze kunnen worden ontworpen om te branden met gekleurde vlammen en vonken, waaronder rood, oranje, geel, groen, blauw, paars en zilver. Beeldschermen zijn over de hele wereld gebruikelijk en vormen het middelpunt van veel culturele en religieuze vieringen. Vuurwerk wordt over het algemeen geclassificeerd als een grond- of luchtvuurwerk. In het laatste geval kunnen ze hun eigen voortstuwing leveren (skyrocket) of in de lucht worden geschoten door een mortier (luchtmantel).

Nieuwjaarsvuurwerk. Het meest voorkomende kenmerk van vuurwerk is een papieren of kartonnen buis of behuizing gevuld met brandbaar materiaal, vaak pyrotechnische sterren. Een aantal van deze buizen of kisten worden vaak gecombineerd om bij het ontsteken een grote verscheidenheid aan sprankelende vormen te maken, vaak met verschillende kleuren. Een skyrocket is een veel voorkomende vorm van vuurwerk, hoewel de eerste skyrockets werden gebruikt in de oorlogsvoering. De luchtkoker is echter de ruggengraat van de huidige commerciële luchtdisplay, en een kleinere versie voor gebruik door de consument staat bekend als de festivalbal. Dergelijke rakettechnologie is ook gebruikt voor de levering van post per raket en wordt gebruikt als voortstuwing voor de meeste modelbouwraketten.

Vuurwerk werd oorspronkelijk uitgevonden in het middeleeuwse China rond het begin van de 9de eeuw. Een van de culturele praktijken voor vuurwerk was om boze geesten te verjagen. Culturele evenementen en festiviteiten, zoals het Chinese Nieuwjaar en het Mid-Autumn Moon Festival (midherfstfestival, of Maanfeest) waren en zijn nog steeds tijden, waarin het vuurwerk is een gegarandeerd bezienswaardigheid. China is de grootste producent en exporteur van vuurwerk ter wereld. Gekleurd vuurwerk werd uitgevonden in Europa in de jaren 1830. Modern vuurwerk werd uitgevonden in het begin van de 20ste eeuw.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.