Bijgewerkt: 28 januari 2021

Holocaustmonument het 'Levenslicht' in de Stadstuinen van Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
16-01-2020

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over de hele wereld wordt dit herdacht. Op initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei herdenkt de gemeente Amstelveen, samen met nog 170 Nederlandse gemeenten, de verschrikkingen van de Holocaust met een tijdelijk lichtmonument ‘Levenslicht’. Het monument wordt op 26 januari 2020 om 20.00 uur door burgemeester Tjapko Poppens onthuld in de Stadstuinen. Iedereen is welkom hierbij aanwezig te zijn. Het monument is van 26 januari tot en met 2 februari 2020 te zien.  

Met dit monument wil het Nationaal Comité 4 en 5 mei mensen in hun eigen woonplaats betrekken bij het oorlogsverleden. In heel Nederland woonden Joden, Roma en Sinti die zijn gedeporteerd en vermoord. Het vond zo dichtbij ons plaats. In Amstelveen woonden 167 Joden. Zij kwamen nooit meer terug.

Foto Amstelveen
(Foto Marco de Swart - 2019)

Daan Roosegaarde: het 'Levenslicht' met 104.000 lichtgevende stenen


Het Comité heeft kunstenaar Daan Roosegaarde benaderd om een tijdelijk monument te ontwerpen. In de Joodse traditie worden stenen op een graf gelegd als eerbetoon aan de overledene. Ook in de Roma- en Sinticultuur zijn stenen belangrijk. Daan Roosegaarde heef deze tradities als inspiratie gebruikt.

Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de blijvende impact van de Holocaust. De stenen in het monument lichten om de paar seconden op. Ze ademen ‘licht’ om de herinnering aan de slachtoffers levend te houden. Tegelijkertijd staat licht voor hoop en leven.

Op 16 januari 2020 is het monument gepresenteerd in Rotterdam. Daarna gaat het naar ruim 170 gemeenten in ons land, waaronder Amstelveen. Dit project is tot stand gekomen met medewerking van de Stichting Amstelveen Oranje.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.