Bijgewerkt: 12 augustus 2020

Hooijmaijers was indirect actief in A9-verbreding

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Nieuwsblad
17-10-2012

Door Henk Godthelp
Henk Godthelp Amstelveen

De van fraude verdachte oud-gedeputeerdeTon Hooijmaijers is indirect ook actief rond de gebiedsontwikkeling van de A9-verbreding geweest. Dit bevestigt wethouder Herbert Raat (A9, VVD) op vragen van het Amstelveens Nieuwsblad.

Op de vraag ooit door Hooijmaijers benaderd te zijn, stelt hij: 'In oktober 2011 ben ik door een hoofdstedelijk makelaar gebeld die namens Hooijmaijers aandrong op een afspraak om bepaalde locaties langs de A9 te kunnen ontwikkelen. Omdat ik er niet van gediend was, heb ik afwijzend gereageerd.' Raat bracht de kwestie in bij het college en kreeg steun van zijn collega's. Door de provincie is in de tijd, dat Hooijmaijers gedeputeerde was - ter verrassing van velen - een forse bijdrage toegezegd aan de verbreding van de A9 bij Amstelveen.

Hooijmaijers Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Wethouder Herbert Raat (VVD)


Steekpenningen in de polder

Oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers van de provincie Noord-Holland heeft in 2007 ruim 7.000 euro aan steekpenningen ontvangen van Fortis Nederland, onder andere voor het project Bovenkerkerpolder. Dat staat in de dagvaarding tegen hem. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dat donderdag bevestigd. Voorde gift zou Hooijmaijers zijn invloed moeten gebruiken om Fortis huisbankier van Noord-Holland te maken.

Hooijmaijers staat samen met zijn vrouw en een makelaar V. uit Amsterdam terecht voor het aannemen van steekpenningen, witwassen en valsheid in geschrifte. De ex-VVD-gedeputeerde zelf wordt beschuldigd van acht feiten.

Hooijmaijers Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2008)

Ton Hooijmaijers VVD-gedeputeerde Ruimtelijke Ordening en Financiën bezocht op 19 mei 2008 het ondernemersdiner in Amstelveen


Volgens het OM heeft Hooijmaijers heeft zich tussen 2005 en 2009 flink laten betalen door projectontwikkeiaars en bouwbedrijven. In totaal gaat het om een bedrag van bijna 350.000 euro. Ook het bekende bouwbedrijf Ballast Nedam zou Hooijmaijers hebben omgekocht. Eén van de projecten, waarbij er volgens het OM steekpenningen aan Hooijmaijers zijn betaald, is de Bovenkerkerpolder.

De gedeputeerde zou in 2007 bijna 60.000 euro hebben ontvangen als hij er voor zou zorgen, dat er meer huizen zouden worden gebouwd dan gepland. Ook kreeg hij gratis vliegtickets naar Turkije en Roemenië. Hooijmaijers verstuurde volgens het OM valse facturen via het adviesbureau van zijn vrouw en de Amsterdamse makelaar. Hij zou bijna 500.000 euro inkomsten witgewassen. De rijksrecherche deed begin 2010 invallen bij Hooijmaijers thuis en bij enkele vastgoedbedrijven.

De oud-gedeputeerde heeft de beschuldigingen aan zijn adres eerder ontkend. Hij trad in de zomer van 2009 af als gevolg van de Landsbanki-affaire op IJsland, waarbij Noord-Holland 78 miljoen euro kwijtraakte. (ANP).

Groenlinks-Amstelveen heeft het college van B en W vragen gesteld over de kwestie rond Hooijmaijers. 'Indien de feiten worden bewezen, is daarmee de integriteit van het toenmalige provinciebestuur ernstig in het geding en wordt het aanzien van het openbaar bestuur in het algemeen geschaad,' - aldus fractievoorzitter Sander Mager.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.