Bijgewerkt: 31 mei 2020

'Iconen doen iets met je' - bij RTV-Amstelveen

Nieuws -> Informatief

Bron: Conchita Willems
01-04-2012

Eén Amstelveen, het radioprogramma voor sociale verbinding in Amstelveen, interviewt dit keer Lida Ruitinga en Evert van der Mede over de succesvolle expositie in de Kruiskerk rond de moderne iconen van de Russische kunstenaar Wasili Wasin.

iconen Amstelveen
(Foto C. Willems - 2012)

Een icon van de Russische kunstenaar Wasili Wasin


Iconen zijn schilderingen op houten panelen met afbeeldingen van Christus, de Moeder Gods, heiligen en gebeurtenissen uit de Bijbelse boeken. De Russische kunstenaar Wasili Wasin, geboren in de Oeral in 1957, maakt daarbij gebruik van afbeeldingen en kleuren, zoals die traditioneel door Russische icoonschilders worden gebruikt op lindehouten panelen.

Wasili Wasin laat tevens de structuur van het hout een onderdeel vormen van de voorstelling, wat een vernieuwende manier van werken is. Ook voegt hij, naast de klassieke materialen, nieuwe materialen toe, zoals glas en brons. Dat geeft zijn iconen een eigen stijl met een moderne uitstraling.

Lida Ruitinga vertelt over het organiseren van de 2e tentoonstelling in de cyclus exposities in de Kruiskerk voor de bewoners van Amstelveen. Vorig jaar werd de eerste tentoonstelling met 100 werken door 32 Amstelveners getoond. En dit jaar werd in samenwerking met Galerie Wim Zwijsen te Hoorn voor deze iconen gekozen. Zij vertelt ook over de betekenis van kleuren en lichtheid in deze iconen.

Evert van der Mede vertelt niet alleen over de schoonheid van iconen. In de orthodoxe kerken spelen iconen een rol als middel voor de gelovige om zich voor een moment los te maken van de wereld en al biddend zich in verbinding te stellen met God.

iconen Amstelveen
(Foto C. Willems - 2012)

Vlnr.:Conchita Willems interviewer, Lida Ruitinga en Evert van der Mede in de studio


Hij begeleidde bezinningsmomenten in de Kruiskerk, waarbij een icoon centraal stond. Gebruikt werd een methode die een variant is op de zogenaamde Lectio Divina. Een kenmerk hiervan is het meditatieve karakter, waarbij het niet enkel om het verstandelijk begrijpen gaat, maar om het aandachtig overwegen van het beeld en de betekenissen die dit oproept. De bezielde groepssfeer ontroerde bezoekers van de expositie, die deelnamen aan dit schouwen. Dat de moderne icoon mensen aanraakt en inspireert, doet hem veel.

April is dit jaar de maand van de filosofie en rondom Pasen is aandacht voor iconen een kans tot verruiming van uw innerlijk blikveld. Eén Amstelveen is te beluisteren op: Radio Ether 107.2 FM, Radio Kabel 102.8 MHz, via TekstTV/kanaal 45 en natuurlijk  ook via de website: www.rtvamstelveen.nl   (klikken op ‘Beluister radio live’ rechtsboven) Uitzending: dinsdag – donderdag – zaterdag: 12.00 uur + zondag: 19.00 uur.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.