Bijgewerkt: 29 februari 2020

Inbrekers gebruiken 'gaatjesmethode' in Amstelveen

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Amsterdam-Amstelland
21-02-2012

De politie heeft op woensdag 15 februari 2012 in Amstelveen een 41-jarige inbreker aangehouden. Hij boorde een gaatje naast de deur, en gebruikte vervolgens een stuk ijzerdraad om binnen te komen. Deze methode is de afgelopen maanden veelvuldig gebruikt.

In de vroege ochtend van woensdag 15 februari heeft de politie in Amstelveen een inbreker aangehouden. Hij maakte gebruik van de zogenoemde gaatjesmethode. “Amstelveen heeft de afgelopen maanden 45 aangiften gehad van inbraken, waarbij deze methode is gebruikt”, zegt chef operationele zaken Jan Swaan van de politie Amsterdam-Amstelland.


Grotere kaart weergeven De Dianalaan in Amstelveen

De inbreker kijkt eerst, of er aan de binnenkant van een deur of raam een hefboompje zit. Als dat het geval is, wordt een klein gaatje in het kozijn geboord. Vervolgens opent de inbreker met een stuk ijzerdraad via het gaatje de hefboom van het raam, of de deur.

15 februari werd een gezin aan de Dianalaan wakker van gestommel in de huiskamer. Vrij snel werd duidelijk, dat er een inbreker in het huis aanwezig was. Een van de bewoners belde direct 112. De politie omsingelde de woning. Achter het huis troffen ze een man aan die er als een haas vandoor probeerde te gaan. De politie greep de man, en hij werd aangehouden.

De verdachte was in het bezit van inbrekersgereedschap, waaronder een boor en ijzerdraad. Swaan: “We adviseren om deur- en raamhefboompjes te gebruiken, waar sloten opzitten. Laat verder de sleutel nooit aan de binnenkant in het slot zitten. Het plaatsen van een buitenlamp, waarmee de inbreker in het licht wordt gezet, is ook een goed middel om inbraken te voorkomen.” De politie adviseert daarnaast om waardevolle spullen niet voor het raam, maar uit het zicht te leggen.

Het komt voor, dat de inbraak mislukt, omdat het kozijn bijvoorbeeld te hard blijkt om doorheen te boren. Soms wordt de inbreker gestoord. Swaan vraagt bewoners goed te kijken naar hun huis. “Is er een gaatje te zien in een van uw kozijnen, dan willen we graag, dat u contact opneemt met de politie.”

De inbreker is door de officier van justitie voorgeleid aan de rechter-commissaris. Hij blijft 14 dagen langer vastzitten. De buit, waaronder drie laptops, een fototoestel, en sieraden, is weer terug bij de familie.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.