Bijgewerkt: 22 januari 2021

Incidenten in april-juni 2015 op Amsterdam Airport Schiphol

Nieuws -> Schiphol

Bron: Onderzoeksraad voor Veiligheid
14-08-2015

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft binnen de sector Luchtvaart een wettelijke verplichting tot onderzoek bij voorvallen met luchtvaartuigen op, of boven het grondgebied van Nederland. Daarnaast geldt de verplichting tot onderzoek voor voorvallen met Nederlandse luchtvaartuigen boven volle zee. De onderzoeken worden uitgevoerd in overeenstemming met de Rijkswet Onderzoeksraad voor Veiligheid en Verordening (EU) Nr. 996/2010 van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 20 oktober 2010 inzake onderzoek en preventie van ongevallen in de burgerluchtvaart.

Dit kwartaal (april-juni 2015) is de Onderzoeksraad voor Veiligheid twee nieuwe onderzoeken gestart naar voorvallen die plaatsvonden op Amsterdam Airport Schiphol. Het eerste voorval betreft een conflict tussen doorstartend en vertrekkend verkeer. Het tweede voorval betreft een start van een niet beschikbaar gestelde startbaan. Bij geen van deze voorvallen raakte iemand gewond.

Foto Amstelveen
(Foto KLM - 2014)

KLM Cityhopper Embraer 190 PH-EXD. Embraer190 van de KLM is en tweemotorig regionaal verkeersvliegtuig


Conflict tussen doorstartend en vertrekkend verkeer, Airbus A320, Embraer 190, Amsterdam Airport Schiphol, 10 mei 2015

Een Airbus A320 had toestemming om te landen op baan 18C, maar maakte een late doorstart. Tegelijkertijd startte vanaf baan 24 een Embraer 190 die de startklaring had ontvangen. Nadat de baanverkeersleider door een andere medewerker van de verkeerstoren werd geattendeerd op de doorstart van de Airbus, gaf hij de instructie aan de bemanning van de Airbus om naar rechts te draaien en instrueerde hij de bemanning van de Embraer om naar links te draaien. Bij gelijktijdig gebruik van baan 24 als startbaan en baan 18C als landingsbaan is sprake van zogeheten convergerend verkeer.

De Onderzoeksraad is naar aanleiding van dit ernstige incident een onderzoek gestart. Classificatie: ernstig Incident Referentie: 2015028

Start van een niet beschikbaar gestelde baan, Airbus A320, Amsterdam Airport Schiphol, 13 juni 2015

Baan 18L zou als startbaan in gebruik worden genomen, maar was nog niet beschikbaar gesteld voor de luchtverkeersleiding in verband met een baaninspectie. Een luchthavenmedewerker voerde de inspectie uit in een voertuig. Nadat deze de baan in orde had bevonden, vroeg de luchtverkeersleiding niet direct aan de luchthaven om de baan beschikbaar te stellen.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2014)

De Aalsmeerbaan (18L - 36R) is een start- en landingsbaan van luchthaven Schiphol gelegen in de Haarlemmermeer. Hij ligt ten oosten van de Kaagbaan, kruist de Buitenveldertbaan en loopt parallel aan de Zwanenburgbaan en de Polderbaan


Dit omdat de eerste start vanaf die baan nog even zou duren. Nadat een verkeersleider een Airbus A320 toestemming had gegeven om van baan 18L te starten, werd opgemerkt, dat de baan nog niet beschikbaar was gesteld en daardoor nog niet op het baanbeschikbaarheidspaneel stond. Omdat er geen gevaar was, besloot de verkeersleider om het vliegtuig de start niet af te laten breken. De Onderzoeksraad is naar aanleiding van dit incident een onderzoek gestart. Classificatie: incident Referentie: 2015054Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.