Bijgewerkt: 31 mei 2020

Inflatie naar 2 procent in Nederland

Nieuws -> Informatief

Bron: CBS
10-02-2011

De inflatie is in januari 2011 gestegen naar 2,0 procent. In december waren de prijzen voor consumenten gemiddeld nog 1,9 procent hoger dan een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Bijna 2 jaar lang was de inflatie lager dan 2 procent.

De inflatie steeg vooral door de prijsontwikkeling van elektriciteit. Vorig jaar in januari werd elektriciteit aanzienlijk goedkoper. Dit heeft een jaar lang een verlagend effect gehad op de inflatie. Dit effect is nu uitgewerkt. Ook telefoon- en internetdiensten droegen bij aan de toename van de inflatie. Deze zijn in een jaar tijd 6,3 procent duurder geworden.

Verse groenten drukten de inflatie in januari. Per saldo waren voedingsmiddelen 0,8 procent duurder dan vorig jaar. Naast verse groenten drukte ook kleding de inflatie.

Premies voor aanvullende ziektekostenverzekeringen zijn in januari gemiddeld 3 procent verhoogd. Deze premies worden jaarlijks in januari aangepast. Dit is de kleinste prijsstijging sinds de invoering van het nieuwe stelsel van ziektekostenverzekeringen in 2006. Ook de motorrijtuigenbelasting steeg in januari minder hard dan vorig jaar.

De inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) steeg in Nederland naar 2,0 procent. Volgens Eurostat was de inflatie in de eurozone in januari opgelopen naar 2,4 procent. Na oktober 2008 is een dergelijke inflatie voor zowel de eurozone als de Nederlandse HICP niet voorgekomen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.