Bijgewerkt: 5 augustus 2020

Inkomenskloof tussen werkend en niet-werkend steeds groter

Nieuws -> Informatief

Bron: ANBO
06-09-2016

Coalitiepartijen VVD en PvdA lopen het risico flink afgestraft te worden bij de verkiezingen in 2017. Een van de redenen daarvoor is de gebrekkige inspanning om de inkomenskloof tussen werkend en niet-werkend te dichten. Uit een recente peiling van seniorenorganisatie ANBO onder ruim 6000 respondenten blijkt, dat de VVD en PvdA niet meer kunnen rekenen op de stem van de gepensioneerde kiezer.

Te weinig, te laat. Stemde in 2012 nog ruim een derde van de 6000 respondenten op de PvdA, of VVD, nu zegt nog geen 6 procent dat te doen. Sterker, slecht 131 respondenten zegt alsnog op een coalitiepartij te stemmen, wanneer de koopkracht gerepareerd wordt. ANBO-directeur Liane den Haan: “Ondanks alle inspanningen van het kabinet geven gepensioneerden duidelijk aan, dat het te weinig is en vooral ook te laat. De koek is op en dat zullen ze in het stemhokje laten blijken.” Een gemiste kans voor het kabinet vindt Den Haan: “Jaren hebben we gehoord, dat gepensioneerden de rijkste groep Nederlanders zijn. Terwijl er aantoonbaar een groep gepensioneerden is die steeds minder te besteden heeft, omdat hun inkomen daalt, of gelijk blijft, terwijl de kosten voor levensonderhoud en vooral zorg stijgen.”

Foto Amstelveen
(Foto Patricia Steur - 2015)

Liane den Haan algemeen directeur bij ANBO


Ruim 3 miljoen gepensioneerde stemmers. De groep gepensioneerden wordt electoraal gezien steeds belangrijker. “Met ruim 3 miljoen 65-plussers is dit een groep, waar de politiek rekening mee moet houden. Het lijkt erop, dat dit besef nog niet is doorgedrongen. Willen ze de stem van de gepensioneerde terugwinnen, dan moeten ze aan de bak en zich inspannen voor deze groep. Belangrijkste taak is de koopkracht voor de groep die het het zwaarst heeft te repareren.”

ANBO geeft ‘koekje voor het bloeden’. Om deze oproep kracht bij te zetten geeft ANBO op 6 september 2016 op ’t Plein in Den Haag samen met Bakkerij ’t Stoepje een ‘koekje voor het bloeden.’ Na jarenlang ‘kruimels’ van het kabinet te hebben gekregen geven ANBO en Bakkerij ‘t Stoepje gepensioneerden wel een goed gevulde koek. Bekijk hier (pdf 11 pagina’s) de resultaten van de peiling.  

Al 115 jaar ervaren en eigentijds. ANBO is de meest invloedrijke seniorenorganisatie van Nederland. Landelijk, regionaal en lokaal beïnvloedt ANBO de beleids- en opinievorming rond senioren. Op individueel niveau kan ieder lid bij ons terecht voor persoonlijk advies, ondersteuning en heel veel voordeel en korting.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.