Bijgewerkt: 19 januari 2021

Jan van Zanen is de tweede ereburger van Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
23-12-2013

'Straks ben je niet meer onze burgemeester en ben je, als je nog eens in Amstelveen komt, weer gewoon ‘burger’. Dat vond onze gemeenteraad niet kunnen en heeft besloten jou tot ereburger te benoemen”. Met deze woorden overhandigde plaatsvervangend raadsvoorzitter, Sander Mager (GroenLinks), de oorkonde aan burgemeester Van Zanen uit tijdens diens afscheid in de Schouwburg van Amstelveen, op 20 december 2013.

ereburger Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Raadsgriffier mevrouw Pascale Georgopoulou overhandigt de sculptuur, gemaakt door beeldend kunstenaar Jan Verschoor, aan Sander Mager die deze aan Jan van Zanen met de oorkonde van zijn ereburgerschap van Amstelveen overhandigt


Mager was de laatste spreker tijdens het officiële afscheid van de burgemeester in de Schouwburg, bezocht door veel genodigden. Hij noemde van Zanen een “buitengewoon gewone burgemeester” en dankte hem voor wat hij voor de gemeente, niet alleen als functionaris, maar ook als mens, heeft betekend.

ereburger Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Sander Mager en Jan van Zanen laten de oorkonde zien aan iedereen in de zaal


Het ereburgerschap is de hoogste onderscheiding van de gemeente Amstelveen. Het ereburgerschap wordt door de gemeenteraad toegekend aan personen voor hun uitzonderlijke verdiensten jegens de gemeente en/of de Amstelveense samenleving. Het ereburgerschap is slechts een keer eerder toegekend, namelijk aan burgemeester Rijnders (was burgemeester van Amstelveen tussen 1955-1971).

ereburger Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De trotse tweede ereburger van Amstelveen, Jan van Zanen met de loodzware sculptuur


Bij het ereburgerschap hoort een sculptuur, die door beeldend kunstenaar Jan Verschoor is gemaakt. “Ik hoop”, besloot Mager zijn toespraak, “dat je elke keer dat je er naar kijkt, je denkt aan een van de Amstelveners die je hier hebt ontmoet en hun dankbaarheid dan weer voelt”.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.