Bijgewerkt: 27 februari 2021

Japanse bedrijven blijven kiezen voor regio Amsterdam

Nieuws -> Regio

Bron: Gemeente Amstelveen
30-05-2011

Verschillende Japanse bedrijven willen op korte termijn hun activiteiten in de regio Amsterdam uitbreiden, of openen hier binnenkort een vestiging. Zo hebben de recent gefuseerde logistieke bedrijven Yusen en NYK gekozen voor Amsterdam boven Londen als locatie voor hun Europese hoofdkantoor.

Dit bleek tijdens een werkbezoek van burgemeester Jan van Zanen van Amstelveen en wethouder Carolien Gehrels van Amsterdam (Economische Zaken) in samenwerking met de Netherlands Foreign Investment Agency aan 15 bedrijven in Osaka, Tokio en Kyoto van 21 tot 27 mei 2011. Het was de eerste officiële Nederlandse handelsdelegatie die na de aardbeving en tsunami van 11 maart 2011 Japan bezocht.

 De ramp heeft grote gevolgen voor Japanse bedrijven. Burgemeester Van Zanen: 'De bedrijven die we hebben bezocht zijn stuk voor stuk geraakt door de catastrofale ramp van 11 maart. Ik ben onder de indruk van de snelheid en kwaliteit waarmee in Japan aan herstel wordt gewerkt. Dat wij hier waren onderstreept de eeuwenlange relatie in goede en slechte tijden'.

Het werkbezoek stond al langer gepland, maar heeft door de ramp een ander karakter gekregen. De nadruk lag nu voornamelijk op het versterken van de relaties met die Japanse bedrijven die reeds in de regio zijn gevestigd. Japan is na de Verenigde Staten de grootste investeerder in de regio Amsterdam. Momenteel hebben 350 Japanse bedrijven hier een vestiging, waaronder Yakult, Nikon, Canon en Asics. Gezamenlijk zijn deze bedrijven goed voor meer dan 10.000 directe arbeidsplaatsen.

Naast Yusen/NYK verplaatst H.I.S., een groot reisbureau, een deel van haar hoofdkantoor activiteiten van Londen naar Amsterdam. Teijin en Asics hebben aangegeven dat zij bezig zijn met uitbreidingsinvesteringen. Eiken Chemicals, een bedrijf dat medische apparaten ontwikkelt, opent naar verwachting nog deze zomer een kantoor in de regio.

Wethouder Gehrels: 'Dat deze bedrijven voor Amsterdam kiezen is een sterk signaal. Bij alle bedrijven die we hebben bezocht kwamen telkens dezelfde argumenten terug: de nabijheid van Schiphol, het Nederlands belastingklimaat en zeker ook de kwaliteit van leven in Amsterdam. Dát is waarmee wij ons internationaal kunnen onderscheiden.' 

Wethouder Gehrels heeft naast de bedrijfsbezoeken gesproken met de Vice Gouverneur van Tokio over verdere samenwerking met Amsterdam op cultureel gebied. Het komende jaar zullen de beide steden de mogelijkheden hiervan verder onderzoeken. Bij een positieve uitkomst zal burgemeester Eberhard van der Laan in september 2012 in Tokio de samenwerking bekrachtigen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.