Bijgewerkt: 27 januari 2021

Japanse gemeenschap schenkt 1000 origami kraanvogels aan Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
07-10-2020

Op maandag 5 oktober 2020 overhandigden mevrouw Osada en mevrouw Ekannan namens de Japanse gemeenschap in Amstelveen een slinger van 1000 gevouwen origami kraanvogels aan burgemeester Tjapko Poppens.

Origami (折り紙) van ori betekent 'vouwen', en kami betekent 'papier' (kami verandert in gami door rendaku)) is de kunst van het vouwen van papier, die vaak wordt geassocieerd met de Japanse cultuur. In het moderne gebruik wordt het woord 'origami' gebruikt als een inclusieve term voor alle vouwpraktijken, ongeacht hun cultuur van herkomst. Een oude Japanse legende belooft dat iedereen die 1.000 origami-kraanvogels vouwt, een wens van de goden zal krijgen. Sommige verhalen geloven dat je geluk en eeuwig geluk krijgt, in plaats van slechts één wens, zoals een lang leven of herstel van ziekte of letsel.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2020)

Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen neemt de duizend origami kraanvogels in ontvangst van mevrouw Osada en mevrouw Ekannan namens de Japanse gemeenschap in Amstelveen. Rechts op de foto volgt Hans Jansen voorzitter van de Stichting Amstelveense Kunst Belangen (SAKB) de handeling


De slinger is een uiting van betrokkenheid en medeleven van de Japanse aan de Amstelveense gemeenschap in deze bijzondere periode en een wens dat de coronaperiode snel ten einde komt. De kraanvogel staat in de Japanse traditie voor genezing en herstel na een periode van ziekte. De 1000 kraanvogels zijn gevouwen door verschillenden groepen uit de Japanse gemeenschap. De slinger krijgt een plekje in de Bibliotheek Amstelland op het Stadshart, zodat deze zichtbaar is voor iedereen.

De overhandiging van de slinger vond plaats een dag voorafgaand aan de landelijke herdenkingsdag op 6 oktober 2020. Op deze dag werd stilgestaan bij de mensen die zijn overleden aan het virus, maar ook bij het verlies van een baan of ander verdriet in deze periode. In Amstelveen werden op 7 juli 2020 met het Hart van Medeleven in de Stadstuinen alle mensen die in de coronaperiode zijn overleden herdacht. Op 6 oktober 2020 kreeg het Hart van Medeleven een vaste plek op begraafplaats Zorgvlied. Hans Jansen, voorzitter van SAKB KunstLokaal, was ook bij de overhandiging aanwezig. De Japanse gemeenschap heeft een ontmoetingsruimte in hetzelfde gebouw als SAKB KunstLokaal en doet verschillende activiteiten samen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.