Bijgewerkt: 25 januari 2021

Jongerenwerk weet, wat er speelt in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Herbert Raat
09-06-2013

raat Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Wethouder Herbert Raat (VVD) schrijft erover op zijn weblog


Vrijdagavond ben ik weer een avond op pad geweest met ons Jongeren- en Tienerwerk Amstelveen. Zij zijn op straat tussen de jongeren. Praten, helpen, en horen alles. Over school, hulpverlening, zorgtrajecten, mooie en moeilijke momenten van jongeren.

‘Hebben jullie Rob Oudkerk al gesproken’, vraag ik bij aankomst? Rob ken ik nog van toen ik ambtenaar was in Amsterdam en hij daar wethouder. Nu is hij programmanager in Amstelveen voor alle decentralisaties zoals jeugdzorg en moet er voor zorgen dat geld op de goede plek komt.

Van hem en andere Amsterdamse (PvdA)-wethouders zoals Ahmed Aboutaleb en Lodewijk Asscher heb ik geleerd om niet op kantoor te blijven vergaderen, maar de stad in te gaan. Op papier ziet het er vaak mooi uit maar in de praktijk zie je echt wat er aan de hand is. Het antwoord van onze mensen is nogal teleurstellend,  ’nee, nog niet gezien’.

Daarom heb ik me voorgenomen om onze programmamanager de volgende keer uit te nodigen om in plaats van een dag achter het bureau ‘s avonds mee te gaan  en hem te laten ervaren, hoe gaat in Amstelveen.

jongeren Amstelveen
(Foto H. Raat - 2013)

Jongerenwerker Mischa Lemaire met jongeren bij Onderuit


Precies om half acht ben  ik op de gemeentelijke werf. Handhaver Maarten van de Loo en jongerenwerker Mischa Lemaire zorgen, dat ik me meteen welkom voel. Vervolgens met Mischa op een scooter richting de Meent in Middenhoven. Daar is de maandelijke BlitsFlits aan de gang voor kinderen van groep 7 & 8.

Cheryl Cordery onze nieuwe tienerwerker en Marleen Schmidt zijn aanwezig. Met behulp van veel vrijwilligers is het daar een groot feest voor de kinderen en nog veilig ook. Ouders zijn overigens verplicht om hun kinderen op te halen zodat ze niet na afloop gaan zwerven door de buurt.

We gaan snel door richting Groenhof. Achter de school de Horizon is er vaak het nodige aan de hand en ook bij de Olmenhof. Het mooie is, dat Mischa op een relaxte manier jongeren benadert. Zo liep er een jongen rond met spullen, waar we van dachten dat het gebruikt zou worden om een vuurtje te steken. Omdat er veel zaken in de brand gegaan zijn de afgelopen tijd, gingen we er meteen op af. Gelukkig bleek het totaal iets anders te zijn. Tijdens het gesprek bleek, dat deze jongeren balen van de vernielingen.

Ook komen we buurtbewoner en BBA-raadslid Peter Bot tegen. Peter gaat binnenkort een avond op pad met Mischa.  Net zoals Groen Links  fractievoorzitter Axel Boomgaars die onlangs is mee geweest.

Met twee jongens praten we bij de hangplek bij Onderuit over de overlast in de Fideleolaan. Zij voetballen tot laat in de avond en dat geeft gedoe met de buurtbewoners. Samen met hen rijden we naar een andere plek die met een paar aanpassingen geschikt zou kunnen zijn volgens hen. ‘Geldt dat ook voor alle andere jongens’, vraag Mischa. Zij denken van wel en wij beloven dat we het gaan overleggen op het Raadhuis.

jongeren Amstelveen
(Foto H. Raat - 2013)

Wethouder Herbert Raat (r) met skaters op het Stadsplein


Op het Stadsplein komen we Cheryl en Marleen weer tegen. Zij hebben een afspraak met een meisje, dat in de problemen zit. Wij hebben een leuk gesprek met Samuel Swartz. Hij is de initiator achter het grote skate evenement Shred the Red, dat dit weekend plaats vindt. Ook Hugo van de Kooij van Cardanus is van de partij.

Het wordt tijd om afscheid te nemen. Conclusie voor mij is, dat ons Jongerenwerk weet wat er speelt en samen met de mensen van handhaving zorgt, dat zaken niet uit de hand lopen. Door het directe contact krijgen de jongerenwerkers veel informatie over allerlei (zorg)-instanties, waar jongeren mee te maken hebben en die wij betalen.  Toch vind ik het belangrijkste, dat jongeren serieus genomen worden in Amstelveen en zo hoort het ook.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.