Bijgewerkt: 14 juli 2020

Jubileum editie de 10de Amstellanddag

Nieuws -> Informatief

Bron: Beschermers Amstelland
17-05-2016

De Stichting Beschermers Amstelland organiseert jaarlijks de Amstellanddag, waarbij boeren, kunstenaars en ondernemers hun deuren openzetten voor bezoekers. Dit jaar zal op zondag 5 juni 2016 de 10de editie plaatsvinden en kan men genieten van het prachtige eeuwenoude landschap waar de Amstel als verbindend lint tussen stad en land stroomt. Vanwege het jubileumjaar van de Stichting en van de Amstellandag is er een extra uitgebreid en feestelijk programma opgesteld, zoals een unieke kunstroute en een proef met een bootdienst over de Amstel tussen Amsterdam en Ouderkerk die hopelijk door daverend succes zal leiden tot een reguliere dienst.

De kunstroute ‘De verbeelding aan de Amstel’ tussen Amsterdam centrum en Ouderkerk aan de Amstel. Op 23 locaties langs de Amstel staan panelen met historische prenten en schilderijen die tezamen het verhaal van de rivier en de groeiende stad vertellen. De panelen bieden een blik op de Amstel door de ogen van kunstenaars tussen 1600 en 1960; heden en verleden zijn ter plekke te zien. De expositie is absoluut uniek en heeft een tijdelijk karakter van 30 mei tot en met 30 juni 2016. Met een mogelijke verlenging van een maand.

Een tweede zeer bijzonder onderdeel van het programma is, dat er een bootdienst vaart tussen Amsterdam en Ouderkerk aan de Amstel, welke op de Amstellanddag gratis toegankelijk is voor alle bezoekers. De boot start in Amsterdam ter hoogte van de Hermitage en heeft drie stops op verschillende prachtige plekken langs de Amstel, en vaart vervolgens door naar Ouderkerk aan de Amstel en vice versa

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2007)

Pittoresk uitzicht vanuit de toren van de St. Urbanuskerk in Nes aan de Amstel met de bocht van de Amstel rivier. Aan de overkant ligt de polder Ronde-Hoep West


De bootdienst op deze dag is meteen ook een praktijkproef . Hiermee wordt getest, of deze vorm van duurzaam vervoer levensvatbaarheid voor de toekomst heeft. De bootdienst zal nog twee weekenden (16 en 17 juli en 27 en 28 augustus 2016) worden uitgevoerd. In het programma en op de website van Stichting Beschermers Amstelland vindt u de tijden en opstapplaatsen.

Meer dan 70 activiteiten zijn op de Amstellanddag over het hele gebied verspreid. Natuur, cultuurhistorie, kunst, culinair; alles wat Amstelland zo divers en bijzonder maakt is te zien en te beleven. U kunt bij vele boeren terecht aan wie we de openheid van het landschap te danken hebben. Via een poldersafari, of een wandeling kunt u zien, waarom het zo goed met de weidevogels in Amstelland gaat. Bij de melktap kunt u verse melk drinken. Maar er is meer, u kunt de buitenplaatsen bezoeken, waaronder het onlangs gereed gekomen Tulpenburgh.

In Nes aan de Amstel viert de St. Urbanuskerk haar 125 jarige bestaan met een bijzondere tentoonstelling en natuurlijk kunt u de toren bezichtigen en beklimmen. In de nabij gelegen Zomerbloemen Pluktuin zal door toneelgroep TOBO een toneelstuk worden opgevoerd en kunt u ook een verrassend trouwarrangement uitproberen. In Ouderkerk aan de Amstel, de hoofdstad van Amstelland, zijn prachtige culturele bezienswaardigheden zoals Beth Haim de Joodse begraafplaats, de Amstelkerk en het Historisch Museum. Vanuit Amsterdam beginnen de activiteiten bij de begraafplaats Zorgvlied en Het Gemaal Stadwijck, of aan de overzijde van de Amstel bij tHUIS a/d Amstel met o.a. een zuivelproeverij.

Speciaal voor deze dag zijn er verschillende workshops georganiseerd voor jong en oud, zoals tekenen, keramiek en bewegen. Vele kunstenaars doen ook dit jaar mee en stellen hun ateliers open. Kortom; een boordevol programma met voor ieder wat wils, om de prachtige Amstel, haar oevers en haar bewoners te ontdekken! Op de website www.amstellanddag.nl vindt u uitgebreide informatie, inclusief een kaart met de locaties.

De officiële opening vindt plaats op buitenplaats Wester-Amstel op 5 juni 2016 om 10.00 uur met muziek en dans. Bestuurders zullen aanwezig zijn om de dag te open en hun visie op Amstelland te geven. De Stichting Beschermers Amstelland staat voor het behoud van Amstelland als een open en toegankelijk, vitaal agrarisch gebied met grote natuur- en landschapswaarden, waarin met respect voor landschap, natuur en cultuurhistorie kan worden geboerd en gerecreëerd. www.amstellanddag.nl www.beschermersamstelland.nl Facebook: beschermers amstelland Adres: Amsteldijk 55, AmstelveenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.