Bijgewerkt: 27 januari 2021

Jupiter's wervelende zuidpoolstreek

Nieuws -> Informatief

Bron: NASA
28-01-2018

Dit beeld van Jupiter's wervelende zuidpoolstreek werd gevangen genomen door het Juno-ruimteschip van NASA, toen het de voltooiing van zijn tiende dichte vlucht van de gasreuzenplaneet naderde. De 'lege' ruimte boven en onder Jupiter in dit verbeterde kleurenschaal-beeld kan de geest bedriegen, waardoor de kijker de grootste planeet van ons zonnestelsel als minder kolossaal waarneemt dan het is. In werkelijkheid is Jupiter breed genoeg om 11 Aarden over zijn bewolkte Jupiterbol te plaatsen.

Het ruimteschip legde dit beeld vast op 16 december 2017, om 11:07 dec. op 11:07 PST (2:07 p. m. EST) toen het ruimteschip ongeveer 64.899 mijl (104.446 kilometer) van de top van de wolken van de planeet lag op 83,9 graden zuiderbreedte - bijna direct boven de zuidpool van Jupiter.

Foto Amstelveen
(Foto NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Gerald Eichstädt - 2018)

Jupiter's wervelende zuidpoolstreekFoto Amstelveen
(Foto NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Kevin M. Gill - 2018)

Kleurrijke wervelende wolkengordels domineren Jupiter's zuidelijk halfrond in dit beeld, dat door het Juno-ruimtevaartuig van NASA is vastgelegdDe ruimtelijke schaal in deze afbeelding is 43,6 mijl/pixel (70,2 kilometer/pixel). Burger-wetenschapper Gerald Eichstädt verwerkte dit beeld met gegevens uit de JunoCam-imager. De rauwe beelden van JunoCam zijn beschikbaar voor het publiek om te bekijken en te verwerken tot beeldproducten bij: www.missionjuno.swri.edu/junocamAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.