Bijgewerkt: 6 juni 2020

KLM investeert 65 miljoen dollar in Kenya Airways

Nieuws -> KLM

Bron: KLM
02-04-2012

KLM investeert als grootste aandeelhouder in Kenya Airways 65 miljoen dollar in de Afrikaanse luchtvaartmaatschappij. Kenya Airways kan door een kapitaalsuitbreiding van de aandeelhouders in totaal 250 miljoen dollar investeren in groei.

KLM heeft al sinds 1995 een joint venture met Kenya Airways. De samenwerking werd in 1997 uitgebreid op de route Amsterdam-Nairobi. Afrika vormt een belangrijke markt voor KLM. "KLM is trots op de samenwerking en heeft alle vertrouwen in de uitbreidingsplannen van Kenya Airways op het Afrikaanse continent", aldus Peter Hartman, CEO van KLM en tevens commissaris van Kenya Airways.

Kenya Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2012)

Een Boeing 777-2U8/ER vliegtuig 5Y-KQU 'The Pride Of Africa' van Kenya Airways op Jomo Kenyatta International Airport in Nairobi, Kenia


Bij de aankondiging in Nairobi was ook de Keniaanse president Mwai Kibaki aanwezig: "Voor ons land en voor Kenya Airways is dit een enorme mijlpaal. Luchtvaart is immers van groot belang voor de economie van een land. KLM toont eens te meer aan, dat zij belang hecht aan de samenwerking met Kenya Airways." Peter Hartman:"Voor KLM is dit een verdere versterking van onze positie in Afrika, waar sinds deze week ook een directe verbinding tussen Amsterdam en Luanda is gestart".

Met het geldbedrag worden onder meer nieuwe toestellen zoals Boeing 787's en 737's aangeschaft. Ook voor minder lange afstanden worden Embraer toestellen gekocht. De nieuwe toestellen zijn bedoeld om te groeien en om minder zuinige Boeing 767's te vervangen. Daarnaast breidt Kenya Airways haar netwerk uit met nieuwe bestemmingen.

Kenya Airways versterkt met de investeringen de positie van de luchthaven Nairobi die hiermee een nog grotere rol speelt als de belangrijkste hub van het Afrikaanse continent. Passagiers kunnen door de samenwerking met KLM en Air France via de hubs Schiphol en Charles de Gaulle bestemmingen makkelijker bereiken in Afrika.

Na KLM is de Keniaanse overheid de grootste aandeelhouder. Alle aandeelhouders hebben als eerste het recht om mee te werken aan de kapitaalemissie in de vorm van nieuwe aandelen.  Het aantal KLM-bestemmingen op het Afrikaanse continent is in de loop der jaren uitgebreid tot 15. Samen met Kenya Airways worden in totaal 43 bestemmingen wekelijks bereikt tussen Oost-Afrika en Europa. Deze week is het 65 jaar geleden dat Zuid-Afrika officieel deel ging uitmaken van het KLM-netwerk.

De Angolese hoofdstad Luanda is de 71e intercontinentale bestemming die is toegevoegd aan het KLM-netwerk. Daarnaast wordt Lusaka (Zambia) aan het netwerk toegevoegd met drie wekelijkse vluchten per 15 mei 2012.

Behalve passagiers is vrachtvervoer ook belangrijk voor KLM en Kenya Airways. De twee luchtvaartmaatschappijen zijn de eerste in de luchtvaartindustrie die een directe vrachtvervoerverbinding tussen China en Afrika aanbieden. De route verbindt China's belangrijkste industriële zone Guangdong met Nairobi van waaruit alle belangrijke markten in Afrika worden bediend, de 'Gateway to Africa'.

 Voor passagiers van de mondiale luchtvaartalliantie SkyTeam passagiers bestaat de mogelijkheid om gebruik te maken van de Go Africa Pass. Dit is een kostenbesparende en flexibele manier om binnen Afrika te vliegen op vluchten van Kenya Airways. De Go Africa Pass is beschikbaar voor zaken- en vrijetijdsreizigers die met een van de 15 SkyTeam Member airlines vliegen op een intercontinentale retourvlucht of met een Go Round the World-ticket.

Jomo Kenyatta International Airport, (IATA: NBA, ICAO: HKJK) vroeger de Embakasi Airport (Embakasi is een district van Nairobi) en Nairobi International Airport, is de grootste luchtvaart faciliteit in Kenia en de drukste luchthaven in Oost-Afrika. Het is de 6e drukste luchthaven in Afrika.

De luchthaven is vernoemd naar de eerste Keniaanse premier en president Jomo Kenyatta. Jomo Kenyatta (1889 - 1978) diende als de eerste minister-president (1963-1964) van Kenia. Hij wordt beschouwd als de grondlegger van de Keniaanse natie.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.