Bijgewerkt: 23 januari 2021

Kijk live de lancering van SpaceX naar het ISS

Nieuws -> Informatief

Bron: NASA/YouTube/Wikipedia
30-05-2020

Space Exploration Technologies Corp., handelend onder de naam SpaceX, is een particuliere Amerikaanse lucht- en ruimtevaartfabrikant en een bedrijf voor ruimtevaarttransportdiensten met hoofdkantoor in Hawthorne, Californië. Het werd in 2002 opgericht door Elon Musk met als doel de kosten van ruimtevaarttransport te verlagen om de kolonisatie van Mars mogelijk te maken. SpaceX heeft verschillende lanceervoertuigen en het Dragon-ruimtevaartuig ontwikkeld.

De prestaties van SpaceX omvatten de eerste particulier gefinancierde liquid-propellant raket die in een baan om de aarde kwam (Falcon 1 in 2008), de eerste particuliere onderneming die met succes een ruimteschip lanceerde, in een baan om de aarde bracht en terug wilde (Dragon in 2010), de eerste particuliere onderneming die een ruimteschip naar het internationale ruimtestation stuurde (Dragon in 2012), de eerste voortstuwingslanding voor een baanraket (Falcon 9 in 2015), het eerste hergebruik van een baanraket (Falcon 9 in 2017), en het eerste particuliere bedrijf dat een object in een baan om de Zon lanceerde (Falcon Heavy's payload van een Tesla Roadster in 2018).

SpaceX heeft 20 herbevoorradingsmissies naar het internationale ruimtestation (ISS) gevlogen in het kader van een partnerschap met NASA. NASA heeft SpaceX in 2011 ook een nieuw ontwikkelingscontract gegund om een draak met menselijke waardigheid te ontwikkelen en te demonstreren, die zou worden gebruikt om astronauten naar het ISS te vervoeren en veilig naar de aarde terug te brengen. SpaceX voerde de eerste lancering van zijn Dragon 2-ruimtevaartuig uit op een door de NASA gevraagde demonstratievlucht (Crew Dragon Demo-1) op 2 maart 2019 en lanceerde zijn eerste bemande Dragon 2 op zaterdag 30 mei 2020.Amerika heeft voor het eerst sinds 2011 astronauten in een baan om de Aarde gebracht, toen Bob Behnken en Doug Hurley in de eerste bemande vlucht van Elon Musk's SpaceX lanceerden. President Donald Trump en Mike Pence, de vice-president, volgden vanaf een platform op Cape Canaveral in Florida de lancering en steeg de raket op om 15.22 uur lokale tijd naar ISS. Tien miljoen mensen keken live naar de lancering, streamden de raket via sociale media en zonden hem uit via televisienetwerken over de hele wereld.

NASA selecteerde in september 2014 Boeing en SpaceX om de bemanning te vervoeren naar het internationale ruimtestation (ISS) van de Verenigde Staten. Deze geïntegreerde ruimtevaartuigen, raketten en bijbehorende systemen zullen tot vier astronauten meenemen op NASA-missies, waarbij de bemanning van het ruimtestation uit zeven personen zal bestaan om zo veel mogelijk tijd te besteden aan wetenschappelijk onderzoek in het laboratorium van de baan.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.