Bijgewerkt: 29 maart 2024

Klinische studie naar griepachtige verschijnselen bij ouderen

Nieuws -> Gezondheid

Bron: RIVM
02-12-2011

Het RIVM heeft in november 2011 een klinische studie opgestart, om de ziekteverwekkers van griepachtige verschijnselen bij ouderen in kaart te brengen. Het onderzoek kan belangrijke informatie opleveren voor de bestrijding van griep en andere luchtweginfecties onder de bevolking.

griep  Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2011)

Het nieuwe onderzoek brengt in kaart, hoe vaak griepachtige verschijnselen werkelijk door het griepvirus worden veroorzaakt bij ouderen


De seizoensgriepvaccinatie helpt om griep te voorkomen die veroorzaakt wordt door het griepvirus, maar werkt niet tegen griepachtige verschijnselen die door andere virussen, of bacteriën worden veroorzaakt. Het nieuwe onderzoek, onder 2100 ouderen uit de omgeving van Hoofddorp, brengt in kaart hoe vaak griepachtige verschijnselen werkelijk door het griepvirus worden veroorzaakt. Indien griepachtige klachten niet door het griepvirus veroorzaakt zouden worden, wordt onderzocht welke andere ziekteverwekkers deze klachten veroorzaken. Eind 2012 worden de eerste resultaten verwacht.

Griep komt jaarlijks vooral in het winterseizoen voor in Nederland. Het is een infectie aan de luchtwegen en wordt veroorzaakt door een virus: het influenzavirus. Mensen met een griepinfectie hebben verschijnselen als koorts, of verhoging, en vaak ook hoofdpijn, spierpijn, zich niet lekker voelen (algehele malaise), hoesten, een pijnlijke keel en een verstopte neus. Ook andere virussen en bacteriën kunnen vergelijkbare griepachtige ziekteverschijnselen veroorzaken. Het nieuwe onderzoek gebeurt in samenwerking met het Linnaeus Instituut van het Spaarne Ziekenhuis.

Griep?

Echte griep, of influenza is een ziekte die door het influenzavirus wordt veroorzaakt. Dit virus infecteert de luchtwegen. Veel mensen zeggen griep te hebben als ze in de winter of de herfst door een verkoudheidachtige ziekte met wat koorts worden getroffen, maar hierbij gaat het meestal om een gewoon verkoudheidsvirus.

Echte influenza leidt bij de meeste mensen tot aanzienlijke ziekteverschijnselen en een niet te verwaarlozen sterfte, vooral bij ouderen. Elk jaar krijgen ongeveer 820.000 Nederlanders griep. Tijdens een gemiddelde griepepidemie in de winter gaan er in Nederland 250 tot 2.000 personen direct aan de griep of aan de gevolgen ervan dood.

 Slachtoffers vallen vooral in de risicogroepen: ouderen (ca. 90% van de sterfgevallen is 65 jaar, of ouder) en personen met een chronische aandoening (bijvoorbeeld diabetes mellitus, hart- en longaandoeningen).



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.