Bijgewerkt: 2 juni 2020

Koninklijke onderscheiding voor de heer Simon J. Steen

Nieuws -> Informatief

Bron: Gemeente Amstelveen
18-12-2014

Woensdag 17 december 2014 heeft de burgemeester van Oss, mevrouw drs. W.J.L. Buijs-Glaudemans, tijdens een symposium ter gelegenheid van zijn afscheid als algemeen directeur van Verenigde Bijzondere Scholen (VBS) een Koninklijke onderscheiding (Officier in de Orde van Oranje Nassau) uitgereikt aan de heer Simon Steen. De heer Steen ontving de onderscheiding vanwege zijn verdiensten op het gebied van onderwijs.

De heer Steen is inwoner van Amstelveen, maar als directeur van VBS heeft hij direct samengewerkt met mevrouw Wobine Buijs-Glaudemans, zij is voorzitter bij VBS. In overeenstemming met burgemeester Mirjam van ’t Veld is besloten om de onderscheiding door mevrouw Buijs-Glaudemans uit laten reiken.

Foto Amstelveen
(Foto Jorn van Eck - 2014)

De heer Simon J. Steen krijgt de Koninklijke Onderscheiding 'Officier in de Orde van Oranje Nassau overhandigd door mevrouw Wobine Buijs-Glaudemans


Sinds 1998 is de heer Steen directeur van de Verenigde Bijzondere Scholen. Deze scholen kenmerken zich door zelfbestuur en zelforganisatie, de gelijkwaardigheid van levensbeschouwingen (met respect voor de overtuiging van de ander), pedagogisch ondernemerschap en aandacht voor de menselijke maat in het bestuur.

Steen weet steeds een brug te slaan tussen maatschappelijke disciplines. Hij staat aan de wieg van (netwerk)organisaties, zoals Europees Platform, Stichting ICT op School, Stichting Kennisnet, Landelijk Steunpunt Brede Scholen, Coöperaties PO en VO. Op het gebied van (onderwijs)recht initieerde Simon het Nederlands Tijdschrift voor Onderwijsrecht en Onderwijsbeleid en de Bijzondere Leerstoel voor Onderwijsrecht op Pluriforme Grondslag. Ook heeft hij vele (inter)nationale publicaties en conferenties op zijn naam staan over onderwijsbestuur en -beleid en de unieke grondslagen van het Nederlandse onderwijsbestel. Op internationaal niveau speelt Steen een rol van belang, onder andere in het Europese samenwerkingsverband van onafhankelijke scholen (ECNAIS).

De heer Steen heeft een kritische constructieve bijdrage geleverd aan het overleg met de overheid over aanpassingen in en een ingrijpende herziening van het onderwijsbeleid. Door de jaren heen heeft de heer Steen artikelen over actuele onderwijsvraagstukken en overheidsbestuur en beleid geschreven.

De heer Steen is erin geslaagd met zijn uitzonderlijke functievervulling anderen te boeien en te binden in de wijze waarop hij de passie voor de vrije ontwikkeling van het kind doorleeft en vormgeeft. De heer Steen is gedurende zijn hele onderwijsloopbaan (sinds 1978) op vrijwillige basis actief geweest in diverse uiteenlopende functies. Zowel in nationaal als internationaal verband is hij van grote waarde geweest voor het onderwijs.’Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.