Bijgewerkt: 24 januari 2021

Kunst in de hoofdrol tijdens jubileumviering stedenbanden Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
12-10-2016

In 2017 bestaat de stedenband met Tempelhof-Schöneberg 60 jaar en met Villa El Salvador 20 jaar. Met beide steden onderhoudt Amstelveen levendige relaties en voert zij uiteenlopende samenwerkingsprojecten uit. Hoogtepunt van het jubileumjaar vormt een kunstproject dat op 17 en 18 juni 217 plaatsvindt op het Stadsplein.

Burgemeester Mirjam van ’t Veld: “We willen graag dit jubileumjaar op een eigentijdse wijze vieren met een kunstproject van Stephanie Rhode. Dit kunstwerk wordt gemaakt door Amstelveense inwoners en organisaties en vertegenwoordigers van de partnersteden. Daarnaast doen jongeren uit Berlijn en Lima mee aan dit project. Hiermee kunnen we de verbinding leggen tussen het verleden en het heden.  Een belangrijke inspiratiebron van dit project is de motivatie van destijds dat – als mensen elkaar leren begrijpen, ervaringen, cultuur en plezier met elkaar delen – oorlog voorkomen kan worden. Dit thema is ook nu nog actueel, ook in onze eigen stad waarin mensen met diverse nationaliteiten en uiteenlopende (culturele) achtergronden met elkaar samenleven.”

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Beeldend kunstenaar Stephanie Rhode


Stephanie Rhode is een Amstelveense kunstenaar en internationaal erkend. Zij heeft onder andere projecten gerealiseerd in China en Duitsland. De deelnemers aan het kunstproject creëren, construeren en lopen gemeenschappelijk een labyrint op het plein van Amstelveen. Dit labyrint heeft geen hoge hekken maar is een patroon op de grond van kleuren en licht. Het is een kunstproject, dat 24 uur bestaat en dus ook nachts te zien en te belopen is. Het labyrint wordt gemaakt van planten, stof en licht. Jong en oud kan hieraan mee werken. Na zonsondergang is er een bewegend lichtspektakel, dat het getal van de 60- en 20-jarige vriendschap laat zien. Een beschrijving van het project door de kunstenares is als bijlage toegevoegd.

Als voorbereiding op dit kunstproject is de gemeente op zoek naar herinneringen, zoals verhalen, foto’s, filmpjes etc. Heeft u in het verleden deelgenomen aan een dergelijke activiteit, of kent u mensen die hieraan hebben meegedaan? Neem dan contact op met de gemeente via m.a.m.kaiser@amstelveen.nl.  

De “oogst” van deze zoektocht wordt in de vorm van foto’s en filmpjes vertoond tijdens het kunstproject en vormt ook na afloop, samen met de beelden van het labyrint een levend document en getuigenis van onze relaties. In de aanloop naar het kunstproject worden activiteiten uitgevoerd in samenwerking met Amstelveense verenigingen, organisaties en scholen. Steeds zal een link worden gelegd tussen herinneringen die mensen hebben aan de samenwerking en het leven nu in de drie steden. Met name het perspectief van jongeren krijgt hierin alle ruimte. Meer informatie over Stephanie Rhode: www.stephanierhode.nl of www.stephanierhode.nl/ses/?p=613#videos

Tempelhof-Schöneberg: Amstelveen heeft vier partnersteden, waaronder Tempelhof-Schöneberg, dat één van de 22 deelgemeenten is van Berlijn (zuid) in Duitsland. De naam Berlin Tempelhof is wegens een samengaan van de wijken Tempelhof en Schöneberg overgegaan in Berlin Tempelhof-Schöneberg.De gemeente telt ongeveer 338.000 inwoners.

De naam Tempelhof is afkomstig van de ridderorde der Tempelheren vanuit de 13de eeuw. Na de val van de Berlijnse muur kwam de deelgemeente Tempelhof weer tot ontwikkeling, waaronder veel culturele zaken zoals muziekscholen, kunstacademie en theater. De relatie tussen Amstelveen en de Tempelhof is onder meer gebaseerd op de uitwisseling van werken van jonge beeldende kunstenaars van de jeugd-kunstacademie.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2009)

Vlnr.: Jan van Zanen burgemeester van Amstelveen, Balázs Bús, burgemester Óbuda Békásmegyer, John Kingsburry burgemeester van Borough Woking en Ekkehard Band, burgemeester van Tempelhof-Schöneberg tekenen op 20 november 2009 het convenant om de aansluiting van het onderwijs en de arbeidsmarkt voor de Europese partnersteden van Amstelveen te verbeteren


Villa El Salvador: is een onafhankelijke gemeente ten zuiden van de Peruaanse hoofdstad Lima met ongeveer 450.000 inwoners. De stad heeft een stedenband met Amstelveen sinds 1997. Vanaf het begin is de stedenband tussen Amstelveen en Villa El Salvador (VES) intensief. De band heeft zich ontwikkeld door initiatieven uit zowel VES als van organisaties en instellingen in Amstelveen. Ook buiten het formele circuit. De contacten zijn enerzijds gericht op het ontwikkelen van goede relaties en het uitwisselen van kennis en expertise. Anderzijds ondersteunt de gemeente projecten die bijdragen aan het verbeteren van de levenstandaard van de inwoners van VES.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2005)

Burgermeester Van Zanen en wethouder Rien Alink (D66) op een waterzuiveringsinstallatie in Villa El Salvador tijdens een werkbezoek in 2005 in Peru


Doel van de gemeentelijke projecten is het verbeteren van het lokaal bestuur, gebaseerd op de gedachte, dat een solide, integer lokaal bestuur een voorwaarde is voor de duurzame ontwikkeling van de samenleving. Afgelopen jaren heeft de gemeente diverse projecten uitgevoerd in Villa El Salvador, zoals een financieel project, een afval- en milieuproject, de uitbreiding van de drinkwatervoorziening en de verbetering van de riolering in VES. Daarnaast is er een project gestart om de arbeidsparticipatie van gehandicapten en de participatie van jongeren te vergroten. Op dit moment werken de gemeenten samen op het gebied van afvalmanagement.

Amstelveen heeft stedenbanden met:

Berlin-Tempelhof-Schöneberg (Duitsland), sinds 1957

Óbuda-Békásmegyer (Hongarije), sinds 1991

Villa El Salvador (Peru), sinds 1997

Woking (Verenigd Koninkrijk), sinds 1983


Redactioneel

Met Óbuda-Békásmegyer (Hongarije), heeft Amstelveen sinds 1991 een stedenband, dus 25 jaar lang, maar de gemeente Amstelveen nodigt in 2017 dit 13de stadsdeel van Boedapest niet uit om met een culturele act hun stad te vertegenwoordigen in Amstelveen. Reden….Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.