Bijgewerkt: 26 januari 2021

Kunst voor kunst op het Stadsplein van Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
07-11-2013

Jan van Zanen, burgemeester van Amstelveen informeert de gemeenteraad:

Graag informeren wij u over het volgende.

Zoals bekend, bezit de gemeente een kunstcollectie met zowel werken voor de buitenruimte als werken op doek en papier. In de afgelopen twee jaren is de collectie vergaand opgeschoond. Werken zonder betekenis voor de stad Amstelveen en met naar schatting geringe financiële waarde zijn verkocht en de restanten zijn geveild voor het goede doel.

Daarnaast zijn er enkele werken die te waardevol zijn om zonder kostbare beveiligingsmaatregelen in publieke gebouwen te hangen. Deze werken worden in depot bewaard bij het COBRA-museum, of maken daar in bruikleen deel uit van de kerncollectie. Twee werken passen niet in de collectie van Amstelveen.

Het gaat om een doek van de magisch realist Carel Willink (Zebra's in een rotslandschap) en om een werk van Cees Maks (Circus). Het werk van Willink is in de zestiger jaren verworven op de veiling, het werk van Maks is gekocht van de kunstenaar.

Omdat het in eigendom van de gemeente Amstelveen houden van deze werken geen collectiedoel dient en het spijtig is, wanneer deze werken door hun waarde niet voor het publiek te bezichtigen zijn, zijn we voornemens deze te vervreemden. In de markt is er belangstelling. De opbrengst wordt ingezet voor de opdracht aan de kunstenaar Armando voor een monumentaal werk op het Stadsplein.

Armando is een van de belangrijkste naoorlogse kunstenaars en hij heeft lang in Amstelveen gewoond. Hij is graag bereid een opdracht te aanvaarden. Een kunstwerk op het Stadsplein is elke dag voor grote groepen Amstelveners zichtbaar. Dit werk zou ook een mooie start zijn van de voorgenomen kunstroute van het Stadshart naar het Museum Jan van der Togt en plaatsing kan mede invulling geven aan door uw raad beoogde verlevendiging van het Stadsplein.

En op deze wijze wordt met de opbrengst van kunstwerken een nieuw werk mogelijk gemaakt. Met deze actie is de opschoning van de Amstelveense collectie afgerond.

Hoogachtend, burgemeester en wethouders van de gemeente Amstelveen, de secretaris, mr. R.J.T. Schurink, de burgemeester, mr. J.H.C. van Zanen

Armando?

Geboren als Herman Dirk van Dodeweerd (1929) is een Nederlandse kunstschilder, beeldhouwer, dichter, schrijver, violist, acteur, journalist, film-, televisie- en theatermaker. Armando is zijn officiële naam; zijn geboortenaam, het pseudoniem, zoals hij het noemt, bestaat voor hem niet meer.

Armando Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2013)

De foto van Armando werd tijdens de Amsterdam KunstRai in 2012 door Oscar van Dillen gemaakt


Later heeft hij zijn oorspronkelijke naam in het register van de burgerlijke stand laten vervangen door Armando, een Italiaanse versie van de naam Herman, die hij te danken heeft aan zijn Italiaanse grootmoeder. Hij woont het grootste deel van het jaar in Potsdam, Duitsland. Betekenissen als 'zich wapenend' zoals de literaire analisten in zijn naam zien, zijn dus toevallig. Zelf ziet hij zijn werk als 'Gesamtkunstwerk', waarvoor zijn ervaringen uit de Tweede Wereldoorlog in de omgeving van Kamp Amersfoort de basis vormen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.