Bijgewerkt: 27 januari 2021

Kunstwerk Der Bogen verhuist naar Stadstuinen en bankjes Jan Snoeck naar Stadsplein

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
14-08-2020

Kunstwerk Der Bogen van Armando verhuist maandag 17 augustus 2020 naar een nieuwe locatie in de Stadstuinen. Het ruim duizend kilo zware kunstwerk wordt in de loop van de ochtend op een dieplader gehesen en verplaatst. Een dag later op dinsdag plaatst de gemeente Amstelveen de drie kleurrijke keramiek banken van Jan Snoeck bij de fontein op het Stadsplein.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Bij de uiteinden van 'Der Bogen', een kunstwerk van Armando, worden de voorbereidingen getroffen voor de verplaatsing naar de Stadstuinen. De foto is op 14 augustus 2020 gemaakt.


Bijna 1.700 Amstelveners hebben eind vorig jaar gestemd op hun favoriete locatie voor Der Bogen. Zij konden kiezen uit het kunstwerk laten staan op het Stadsplein of drie locaties die waren aangewezen door een onafhankelijke commissie Beeldende Kunst. Een meerderheid van 53 % heeft de nieuwe ingang van de Stadstuinen aan de kant van de Van Heuven Goedhartlaan gekozen als beste locatie.

Mooiere locatie. 'In de onlangs gerenoveerde Stadstuinen krijgt het kunstwerk van Der Bogen een plek waar het meer tot zijn recht komt in een groene omgeving. De Armando Stichting die de nalatenschap van de in 2018 overleden Armando beheert, staat hier volledig achter. Ik wil hen nogmaals bedanken voor hun medewerking. De bankjes van Jan Snoeck die vroeger op het nabijgelegen Plein 1960 stonden, keren op verzoek van veel Amstelveners terug in het straatbeeld. De fontein op het Stadsplein is hier een prachtige plek voor' - zegt Herbert Raat (VVD) wethouder Cultuur.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Een werknemer schroeft de bouten van de betonnen bevestigingen met veel pijn en moeite op voorhand los. De fundering van het bronzen kunstwerk was extra versterkt en vastgezet om te voorkomen dat het gevaarte
bij een stevige wind/storm niet om zou slaan


Donderdag 13 augustus 2020 vonden de voorbereidende werkzaamheden plaats op het Stadsplein en maandag vanaf 08.30 uur begint het proces van verplaatsing van Der Bogen. Het kunstwerk wordt in de loop van de ochtend op een dieplader gehesen en naar verwachting tussen 11.00 en 12.00 uur weggereden via de Rembrandtweg, Pieter Lastmanweg, Handelsweg en de Laan van Deshima. Om het kunstwerk te kunnen plaatsen in de Stadstuinen wordt een gedeelte van de Laan van Deshima (aan de kant van de Van Heuven Goedhartlaan) tijdelijk afgesloten voor verkeer. Dit zal gebeuren tussen 07.00-17.00 uur. Verkeer wordt omgeleid via de Kamerlingh Onnesstraat.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Vlnr.: Maaike Veeningen (D66) wethouder Cultuur en Rein Schurink gemeentesecretaris van Amstelveen - in feite de opdrachtgevers- in gesprek met Armando op het industrieterrein van Weesp bij Traco Art Trust op 19 november 2014. Zijn persoonlijke assistente, mevrouw Sigrid Bruijel volgt het gesprek


Een onafhankelijke commissie Beeldende Kunst heeft eind 2019 drie alternatieve locaties gegeven voor Der Bogen. De commissieleden hebben gekeken naar waar het kunstwerk het beste tot zijn recht komt. Naast de nieuwe ingang van de Stadstuinen waren dit de toekomstige overkapping van de A9 bij het Oude Dorp (23 % van de stemmen) en een grasveldtrede in de Stadstuinen (13 % van de stemmen). De vierde optie was om het kunstwerk te laten staan op het Stadsplein. Hiervoor koos 11 % van de inwoners.

De opdracht van de gemeente in 2013 was om een indrukwekkend kunstwerk te maken dat het Stadsplein aanzien zou geven. Armando kreeg de opdracht en maakte het grootste kunstwerk dat hij ooit voor de publieke ruimte heeft gemaakt. In de zomer van 2015 werd Der Bogen onthuld als ‘toegangspoort van het Stadshart’.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.