Bijgewerkt: 27 januari 2021

Led-verlichting bij het raadhuis van Amstelveen en in Uilenstede

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
11-02-2014

In januari 2014 heeft de gemeente Amstelveen de heringerichte parkeerplaats bij het raadhuis voorzien van led-verlichting. Het vervangen van 'reguliere' lampen door led, is onderdeel van de gemeentelijke aanpak om de buitenverlichting te verduurzamen.

De vernieuwde buitenruimte op Uilenstede wordt ook voorzien van led-verlichting. Met het parkeerterrein daar is al een start gemaakt. Deze maatregel levert een energiebesparing op ten opzichte van de huidige verlichting, die op termijn wordt terugverdiend door de lagere kosten voor energiegebruik, onderhoud en lampvervanging.

Led-lampen gaan namelijk aanzienlijk langer mee dan de huidige lampen. Omdat led-lampen andere armaturen vragen dan de huidige armaturen, worden de lampen vooralsnog alleen toegepast, wanneer ook deze armaturen aan vervanging toe zijn.

Uilenstede Amstelveen
(Bron Gemeente Amstelveen - 2014)

Plankaart omgevingskwaliteit Uilenstede


Het college van Amstelveen maakt zich sterk voor duurzaamheid. Dit is te herleiden naar de politieke agenda 2010-2014 “Samen naar nieuwe wegen voor een duurzame toekomst” en ook het Milieuplan 2013.

Jan-Willem Groot (CDA), wethouder van Milieu en Duurzaamheid: “We hebben nu al een deel van Amstelveen van led-verlichting kunnen voorzien. Het blijkt dat dit voldoende besparingen kan opleveren. Deze maatregel is voordelig voor het milieu en voor de economie. We besparen energie en verdienen dat op termijn ook terug.”

John Levie (BBA), wethouder Fysieke Buitenruimte: “Dit is weer stapje in het energiezuiniger maken van de openbare verlichting in Amstelveen. Ons doel is de straatverlichting op efficiënte wijze te verduurzamen en zo bij te dragen aan de Energieneutrale Regio 2040.”

LED?

De Nederlandse Taalunie heeft besloten, dat het woord zonder hoofdletters geschreven moet worden. Een lichtgevende diode (LED Light Emitting Diode) is een halfgeleider lichtbron. Leds worden gebruikt in vele apparaten en steeds vaker gebruikt voor andere verlichting. Verschijnen als praktische elektronische componenten in 1962. De oorspronkelijke leds straalden lage intensiteit rood licht, maar tegenwoordig zijn beschikbaar in de zichtbare, ultraviolette en infrarode golflengten, met een zeer hoge helderheid.

Deze heldere blauwe leds zijn gebaseerd op de brede band halfgeleiders GaN (gallium nitride) en InGaN (indium gallium nitride). Ze kunnen worden toegevoegd aan de bestaande rode en groene leds om wit licht te produceren.

Verder zijn er leds met meer dan twee kleuren op de markt, waaronder de full-colour RGB-led, een ledbehuizing die een rode, een groene en (meestal twee) blauwe leds bevat (RGB=Rood Groen Blauw). Met deze primaire kleuren van het additieve kleurensysteem kunnen alle kleuren van het spectrum worden samengesteld. Zulke leds worden onder andere toegepast in grote lichtkranten en beeldschermen en in bepaalde designmeubelen, maar ook als belichting tijdens video opnames.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.