Bijgewerkt: 23 oktober 2020

Leerlingen KKC presenteren duurzame oplossingen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
29-06-2010

Zeven weken geleden arriveerden 60 tweedejaars leerlingen van het Keizer Karel College (KKC) blanco in het informatiecentrum Zone A9. Twee uur later vertrokken zij met de opdracht van projectorganisatie Zone A9: “Kun je duurzame energie opwekken in de A9 tunnel en zo ja, hoe kun je deze energie toepassen?”

Maandagavond 28 juni 2010 stond het informatiecentrum Zone A9 in het teken van duurzame energie. Zestien projectgroepen presenteerden aan hun ouders en andere belangstellenden hun vondst. De ‘techneuten’ hebben onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om energie op te wekken. Een van de geïnventariseerde systemen werd uitgewerkt als toepassing in de toekomstige A9-tunnel.

KKC Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2010)

Wethouder Groot, luistert naar een jonge KKC techneut


Leerlingen maakten o.a. gebruik van windenergie, kinetische energie, warmte/koudetechnieken en van een systeem gebaseerd op de wet van de communicerende vaten. Met een proefopstelling onderzochten de leerlingen of ze de opgewekte energie daadwerkelijk kunnen benutten in, op of rondom de A9 tunnel. Enkele toepassingen waren het laten branden van de tunnelverlichting, het verwarmen van een zwembad of het verwarmen van een vlinderkas op het tunneldak. Bij de eindbeoordeling is gekeken naar de totstandkoming van en de creativiteit in de oplossingen.

Alle leerlingen waren 28 juni aanwezig in het informatiecentrum Zone A9. Naast enkele geïnteresseerde raadsleden en gemeenteambtenaren, was ook CDA wethouder Groot (milieu) aanwezig. In een korte toespraak zei hij: “Ik ben onder de indruk. Deze knappe koppen hebben niet alleen een duurzame oplossing bedacht, maar sommige groepen hebben ook nagedacht over de inrichting van het tunneldak”. De projectorganisatie stuurt alle ideeën naar Rijkswaterstaat. Deze organisatie is verantwoordelijk voor de aanleg van de tunnel en gebruikt mogelijk een van deze voorstellen.

Het Keizer Karel College heeft de gemeente Amstelveen benaderd voor een concrete opdracht over het A9 project. Het technasium, het technisch atheneum van het KKC, gebruikt voor het vak ‘Onderzoek en Ontwerpen’ projecten uit de directe omgeving. Dit soort onderwerpen spreken vaak veel meer aan dan de lesstof uit een boek. In teamverband werkten zij de opdrachten uit.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.