Bijgewerkt: 16 november 2018

Lezing 'Acht eeuwen schaatsen in en om Amsterdam' bij Libris Venstra

Nieuws -> Informatief

Bron: Libris Venstra
25-10-2015

Donderdag 5 november 2015 luidt Boekhandel Libris Venstra de winter in met de lezing over 'Acht eeuwen schaatsen in en om Amsterdam' . In de lezing nemen de schrijvers Niko Mulder, en Jos Pronk van het gelijknamige boek het publiek mee tot aan en soms over de grenzen van Amstelland. Uiteraard wordt winters Amsterdam vanuit diverse gezichtspunten belicht. Naast de verplichting om ijs te bijten en om branden te bestrijden, was ook het watertransport naar de brouwerijen en de waterbakken voor de burgerij van essentieel belang.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Op maandagavond 11 februari 2013 gaven de auteurs Jos Pronk (1943) uit Amstelveen en Niko Mulder (1953) uit Lelystad van het boek 'Acht eeuwen schaatsen in en om Amsterdam', een lezing over dit onderwerp. De lezing vond plaatst bij de Vereniging Historisch Amstelveen aan Orion 19A. Jos Pronk vertelt over, hoe het boek 'Acht eeuwen schaatsen in en om Amsterdam' is ontstaan


Niet tegenstaande de nodige wakken en sloppen, bleef er genoeg ijs over voor ontspanning. Vanuit Amsterdam waren omliggende plaatsen op de schaats vele eeuwen lang prima te bereiken. Zowel binnen als buiten de stad vonden vele vermakelijkheden plaats. Niet alleen de Amstel en het Vondelpark waar de AIJC (Amsterdamsche IJsclub) haar domicilie had voordat ze naar de Van Baerlestraat verhuisde, waar Jaap Eden in 1893 voor de eerste keer wereldkampioen werd, maar ook de Boerenwetering en de Overtoom waren van groot belang. De sprekers zullen u in een boeiend betoog aan de hand van vele afbeeldingen onder andere meenemen naar de eigen woonomgeving onder winterse omstandigheden.

Aanvang 1ste deel lezing 20.15 uur. Pauze: 21.00 – 21.15 uur. 2de deel lezing van 21.15-22.00 uur. Toegang € 6,00 inclusief winterse consumptie! Adres: Boekhandel Libris Venstra, Stadsplein 102A, 1181 ZM AmstelveenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.