Bijgewerkt: 28 maart 2024

Lijn 51 moet metro worden

Nieuws -> Regio

Bron: Amstelveens Weekblad
02-07-2009

Als het aan het dagelijks bestuur van de Stadsregio Amsterdam ligt, dan wordt de Amstelveenlijn een volwaardige metro, die aansluit op de toekomstige Noord/Zuidlijn.

Tram Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

Sneltram 51


Vorige week donderdag (25 juni 2009) stemde het dagelijks bestuur in met het Plan van Aanpak dat moet leiden tot een volwaardige metrolijn. De huidige lijn 51 heeft nu de status van sneltram. Volgens de Stadsregio, die de regie voert over het openbaar vervoer in Amsterdam en omstreken, is de Amstelveenlijn in zijn huidige vorm niet berekend op de toekomst. De capaciteit van de sneltram is onvoldoende, om toekomstige vervoersstromen te kunnen verwerken.

De komst van de Noord/Zuidlijn naar station Amsterdam-Zuid/ WTC en de aanleg van een nieuw ondergronds station Buitenveldert heeft bovendien tot gevolg dat de directe verbinding met Amsterdam Centraal vervalt. Een studie wees vorig jaar uit, dat ombouw van de Amstelveenlijn tot volwaardige metro noodzakelijk is. Na ombouw kunnen er bredere en langere rijtuigen rijden waarin aanzienlijk meer passagiers mee kunnen.

Ombouwen is echter ingrijpend en kostbaar. Als metro moet de lijn altijd ongelijkvloers kruisen met wegen en voet- en fietspaden. Verder gaat om de snelheid te verhogen het aantal stations in Amstelveen omlaag. De metro's worden bovendien gevoed via een derde rail in plaats van bovenleiding.

De Stadsregio heeft nog geen besluit genomen over hoe de ombouw van de Amstelveenlijn er definitief uit gaat zien. Zo is er nog altijd discussie over de vraag of het eindpunt bij het Stadshart komt of in Westwijk. Ook moet een keuze gemaakt worden over de route door Amstelveen-Zuid: via de huidige route of over de Beneluxbaan.

Tram Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Interieur sneltram 51


Na de zomer ondertekenen de gemeenten, Amstelveen en Amsterdam en stadsdeel Zuideramstel een intentieverklaring. In 2011 volgt een definitief besluit over het wel of niet doorgaan en hoe de lijn er uit gaat zien.

Projectbureau voor metrolijn

Er wordt nu een projectbureau opgericht, dat zich gaat bezighouden met onder meer een voorlopig ontwerp, de financiering, het opstellen van een planning en het doorlopen van procedures voor vergunningen voor de doorgetrokken Noord/Zuidlijn.

De kosten bedragen 400 tot 500 miljoen euro, waarvan de Stadsregio er maximaal 225 betaalt. De betrokken gemeenten moeten 5 procent opbrengen. De rest moet komen van het Rijk. Hiervoor heeft de Stadsregio een aanvraag ingediend. Het ombouwen van de Amstelveenlijn moet gereed zijn in 2018. Gezien de ontwikkelingen rond de aanleg van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam lijkt daar gemakkelijk een paar jaar bij te kunnen komen.

Tram Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Sneltram 51 in de Westwijk


Sneltram 51 rijdt in zomerperiode niet

In de zomervakantieperiode rijdt sneltram 51 niet, als gevolg van werkzaamheden voor de toekomstige Noord/ Zuidlijn bij station Amsterdam-Zuid/WTC.

Het gaat om de periode van maandag 6 juli tot en met zondag 23 augustus 2009. Het GVB biedt een aantal alternatieven voor de reiziger, die veelal langer onderweg zal zijn.

Voor het traject langs de stations Zuid/WTC, RAI via Duivendrecht naar Bijlmer Arena dan wel Diemen-Zuid, kunnen passagiers reizen met NS-treinen. Metrokaartjes zijn dan geldig in de trein.

Tussen de Amstelveense eindhalte Westwijk en Zuid/WTC gaat een pendelbus rijden met lijnnummer 55. Deze rijdt overdag elke tien minuten en 's avonds en in het weekeinde elk kwartier. Omdat de bus niet overal langs de lijn zelf kan stoppen, kronkelt de route van lijn 55 ten zuiden van de Oranjebaan om de Beneluxbaan heen.

Zo gaat de bus onder meer over de Van Heuven Goedhartlaan en de Groenelaan, die parallel lopen aan de Bene-uxbaan. Bij de halte 'Gas & Water' aan de Van Heuven Goedhartlaan kan worden overgestapt op tramlijn 5, die vanaf de halte Binnenhof vertrekt. Ook stopt hier lijn 175 en de Zuidtangent (lijn 300) maakt gedurende de genoemde periode hier een extra stop. Dat laatste biedt een snelle reismogelijkheid naar Amsterdam-Zuidoost, al zijn GVB-vervoerbewijzen niet geldig op deze Connexxion-lijnen.

Op metrostation Overamstel komen in de zomer geen metro's. Wie er moet zijn, reist eerst naar Duivendrecht en neemt daar een pendelbusje, lijn 58, dat elk kwartier rijdt. De Ringlijn (lijn 50: Isolatorweg-Gein) rijdt alleen tussen Zuid/WTC en Isolatorweg. De lijnen 53 en 54 rijden wel hun normale route.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.