Bijgewerkt: 25 mei 2020

Lokale horeca treft maatregelen rookverbod 1 juli

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveens Nieuwsblad
26-06-2008

De Amstelveense horeca maakt zich op voor het rookverbod dat per 1 juli 2008 van kracht wordt. Diverse zaken proberen inventief in te haken op het verbod, om het de roker zoveel mogelijk naar de zin te maken. Anderen doen niks. Maar voorbereid of niet, nog even en het rookverbod is een feit.

Het naderende rookverbod, dat al in meerdere Europese landen geldt, geeft Michel Becker, voorzitter van de lokale afsplitsing van de Koninklijke Horeca Nederland, een beetje een dubbel gevoel. „Natuurlijk is het gezonder, maar het is toch wéér een verbod." Becker, had eigenlijk liever een periodieke keuring van de luchtkwaliteit in horecazaken gezien. „In dat geval hadden ondernemers kunnen kiezen om te investeren.

woonboot Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Roken verboden bord


Een soort van jaarlijkse APK-keuring. Maar daarvoor was het te laat" Inmiddels gaat de telefoon van Becker onophoudelijk, allemaal vragen over het rookverbod. „Iedereen heeft gewacht tot het laatste moment,"zegt Becker. „Maar ik snap het wel. In Den Haag hebben ze van alles geroepen en iedereen wordt bestookt met informatie. Voor ons is het de kunst al die informatie goed te filteren naar onze leden." Toch kan Becker stellen dat Amstelveen over het algemeen goed is voorbereid op het nieuwe rookvrije tijdperk.

Vooral de verwarmde terrasparasols zijn erg in en moeten de roker soelaas bieden. Stamgasten die soms al tientallen jaren op het hoekje van de bar hun sigaartje roken hebben simpelweg een probleem.. „We kunnen pas zien hoe het gaat, als het zover is. Maar we moeten het iedereen naar de zin maken, de rokers en de niet-rokers."

Gevreesd wordt vooral dat rokers straks voor meer geluidsoverlast gaan zorgen op de (verwarmde) terrassen van de café s. Becker, zelf eigenaar van eetcafé Bommel aan de Amsterdamseweg, weet dat veel horecaondernemers het niet zo op verboden hebben: „Gastheer zijn, dat is ons vak. Wij hebben al zoveel regels na te leven, alles komt steeds op het bordje van de ondernemer.

We willen niet elke keer als politieagent op de wacht moeten staan. Prima hoor dat rookverbod, maar als straks iemand een sigaret opsteekt, krijgen wij de boete - en niet de roker. Dat maakt het allemaal zo krom. Als ik mijn scooter voltank en ik word aangehouden voor te hard rijden dan krijgt de BP toch ook geen bekeuring," zegt Becker met een gezonde dosis onbegrip.

De nieuwe plaatselijke horecanota zal gelukkig voorzien in een flinke reductie van de gemeentelijke regeltjesdrift. „Daarover hebben we goed overleg met de gemeente en het gaat echt de goede kant op. Net als met het rookverbod, moeten we het samen doen. Horeca is veel meer dan roken alleen."Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.