Bijgewerkt: 21 oktober 2020

MaYaN, een zeskoppig metalmonster in P60

Nieuws -> P60

Bron: P60
21-12-2011

Het absolute neusje van de zalm van de Nederlandse metalscene besloot vorig jaar samen een heuse allstarband op te richten. Het resultaat is op 6 januari 2012 in P60 te aanschouwen onder de naam MaYaN. De zes door de wol geverfde metalheads lieten onder meer Epica, After Forever, Delain en God Dethroned even voor wat het was voor dit bijzondere project.

Het begon allemaal met de samenwerking tussen zanger Mark Jansen (Epica) en de voormalig After Forever-leden Jack Driessen (toetsen) en Sander Gommans (gitaar). Laatstgenoemde werd vervangen door gitarist Frank Schiphorst, waarna drummer Ariën van Weesenbeek en gitarist Isaac Delahaye van Epica werden ‘geleend’.

Bassist Jeroen Paul Thesseling van Pesilence werd tevens aan de formatie werden toegevoegd, maar werd al snel vervangen door Rob van der Loo (ex-Delain). Na enkele mutaties zag het  zeskoppige metalmonster dan eindelijk het levenslicht.

MaYaN Amstelveen
(Foto MaYaN - 2011)

MaYaN is een Nederlandse symfonische death metal band, opgericht door zanger Mark Jansen, toetsenist Jack Driessen en gitarist Frank Schiphorst. De naam van de band werd gekozen door Jansen's fascinatie voor de oude Maya-beschaving.


De twaalf tracks op het eerste album ‘Quarterpast’ getuigen van een bevlogenheid die niet onopgemerkt is gebleven. Het zestal combineert metal met prog-invloeden en symfonische composities, wat Quarterpast zeer interessant maakt.

Voor de cleane vocalen op het album schakelden de mannen de hulp in van onder andere rockchicks Floor Jansen (Revamp) en Simone Simons (Epica). De meest verrassende samenwerking is echter die met de Italiaanse operazangeres Laura Macrì, die in Driessen een symfonische partner vond.

De resterende leden van Epica voegden zich bij Van Weesenbeek en Delahaye om als support act MaYaN’s voorprogramma te verzorgen op de Zuid-Amerikaanse tour. Latijns Amerikaanse metalfans maakten kennis met het beste wat Nederlandse metal te bieden heeft. De tour voerde MaYaN de hele wereld over, van Buenos Aires tot München. Uiteindelijk zal het metalsextet dan ook komen rocken in Amstelveen.

‘Symfonic Death Metal Opera’, zo luidt de ondertitel van het album. Er is niets te weinig mee gezegd. Kaarten zijn te koop via de P60 website (www.p60.nl ), alle Primera winkels en Ben’s Corner. (Tekst: Terry Ros)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.