Bijgewerkt: 28 mei 2020

Massaal verzet tegen plannen Middenwaard

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Nieuwsblad
03-12-2009

Door André Gerritsen
Andre Gerritsen  Amstelveen

Ongeveer 400 bewoners van omgeving Middenwaard zijn massaal in verzet gekomen tegen de woningbouwplannen op die locatie. De omwonenden vrezen vooral een straks verrezen cluster van liefst twaalf torenflats (zes bestaande, zes nieuwe) op een gebied van 400 bij 400 meter, met een woonintensiteit en -massaliteit „die alleen in Oostbloksteden voorkomen."

Middenwaard  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2009)

De dijk in Waardhuizen, de zogenaamde Middenwaard is een oase van rust. Het is dan niet zo vreemd, dat de buurtbewoners tegen de plannen van de gemeente zijn


Van iedere acht woningen zijn er straks zeven een appartement, waardoor het gebied prijstechnisch minder aantrekkelijk is voor (bestaande) woningen. Ook de marginale aandacht voor recreatie en de flinke toename van verkeerintensiteit zijn de omwonenden een doorn in het oog.

Broersepark

De wijk Groenelaan bestaat volgens hen straks voor 77 procent uit appartementen, tegenover een gemiddelde van 47 procent voor de rest van Amstelveen, terwijl het percentage sociale woningbouw zelfs op 64 procent zal komen te liggen, waar 30 procent gemiddeld is.

RWN Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2009)

Deel van de commissie Ruimte, Wonen en Natuur (RWN) tijdens de vergadering op 1 december 2009 bespreekt onder andere de bezwaar van de bewoners van Middenwaard. Vlnr.: Pascale Georgopoulou griffier, Ben Jonker voorzitter commissie (CDA) en Remco Pols wethouder (PvdA) ruimtelijke ordening in de raadzaal


De omwonenden van de Middenwaard, waar het college van B en W een nieuwe woonwijk wil realiseren, hebben gisteravond in de commissie een alternatief plan aangekaart waarin zij voorstellen twee a drie torenflats met 240 sociale woningen niet aan de Middenwaard, maar in het Broersepark te realiseren.

„Wij zijn natuurlijk niet overal tegen," zeggen de bewoners, die in hun visie twee principes hanteren. De ene is, dat er iets voor de huidige bewoners van Groenelaan/Waardhuizen in de plannen moet zitten en de ander dat ze in een gelijkwaardig Amstelveen willen wonen. De omwonenden zien het gebied Marne/Middenwaard juist het liefst als een lommerrijk park, waar ruimte is voor recreatie voor ouderen en jongeren.

„Binnen dit park denken wij, dat ongeveer 80 tot 100 gemengde woningen gerealiseerd kunnen worden." De overige 240 sociale woningen moeten volgens de omwonenden in het kader van een evenwichtig Amstelveen in de groenste, lommerrijkste wijk met de laagste aantal sociale woningen komen te liggen, namelijk Patrimonium. „Wij stellen voor dat de gemeente 2 a 3 woontorens met sociale woningen realiseert in het Broersepark en zien een uitwerking van die plannen graag tegemoet."Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.